Яценюк - про зниження цін на бензин: Я сів на телефон і телефонував ключовим операторам ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк - про зниження цін на бензин: Я сів на телефон і телефонував ключовим операторам ринку

Енергетика
7662
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв’ю “Сегодня.ua” розповів, як просив операторів паливного ринку відгукнутися на зниження вартості нафти і змінити цінники на АЗС.
“На жаль, це ринок, частина з якого монополізована, а другу доводиться управляти в ручному режимі”, – поскаржився прем’єр
“Я вам розповім чесно, як зменшувалися ціни на нафтопродукти. Я сів на телефон і дзвонив ключовим операторам ринку. Це неправильно, так? А що робити? Кажу:” Хлопці, ви біржу бачили? “Brent впав, знижуйте ціни. Вони скрипіли: п’ятниця, субота, неділя – потроху почали знижувати ціни. Ось так доводиться управляти країною, що робити”, – розповів Яценюк.
Нагадаємо, зараз середні ціни на бензин в Україні залишаються на рівні близько 16 грн/л.
Напередодні в Антимонопольному комітеті України (АМКУ) назвали справедливу ціну на автомобільне паливо. “14,1 грн/літр – це ціна бензину А-95 європейської якості, яка повинна була бути за наявності значної конкуренції на ринку”, – заявив в. о. глави АМКУ Микола Бараш.
Бараш додав, що ціна в 14,1 грн/літр передбачає “компенсацію нафтотрейдерів за попередні порушення, вона також враховує тренд нафтових котирувань на світовому ринку. який спадає”. На пошук ринкових рішень Бараш дав час до листопада.
А до теперішнього часу АМКУ вже відкрив 77 справ стосовно мережі нафтотрейдерів про зловживання домінуючим становищем.
Експерти, у свою чергу, попереджають про можливий дефіцит палива. “Сьогодні склалася абсурдна ситуація: ціни на нафту впали, знизилися закупівельні ціни на нафтопродукти, але придбати їх українські компанії не можуть. Причина – відсутність валюти”, – пояснює директор Консалтингової групи “А95” Сергій Куюн.
А ціну, запропоновану АМКУ, Куюн вважає невиправданою. “Згідно з нашими підрахунками, з урахуванням нинішньої оптової ціни на нафтопродукти, собівартість бензину марки А-95 становить 15 гривень за літр. Як його можна продавати по 14 гривень за літр – я не розумію”, – відзначає Куюн.
За його словами, протягом найближчих трьох тижнів є передумови для зниження ціни приблизно на 1 грн. “Зараз розпродають ще дороге паливо. Дешеве паливо тільки йде на заправки”, – говорить гендиректор “А-95”. Він також додав, що “ніхто з нафтотрейдерів не будуватиме діалог з АМКУ”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас