Експорт обійде проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експорт обійде проблеми

Казна та Політика
275
Держава обіцяє експортерам створити після виборів агентство зі страхування їх ризиків при виході на зовнішні ринки. Страховики стверджують, що компанії, які експортують свою продукцію, страхують більшу частину своїх ризиків самостійно в комерційних компаніях. Нова структура могла б узяти на себе страхування політичних ризиків, але все впирається в джерела її фінансування.
Президент Петро Порошенко запропонував створити агентство зі страхування ризиків українських експортерів. «У структурі органів влади має бути експертне агентство, яке б страхувало ризики українських виробників при виході на зовнішні ринки. Це буде зроблено за рахунок держави», – пообіцяв він, закликавши чиновників почати створення агентства відразу після парламентських виборів.
До обговорення ініціативи планується залучити виробників, які можуть вносити свої пропозиції щодо організації страхування експортних ризиків. «За останній рік умови ведення економічної діяльності в Україні кардинально змінилися: внаслідок підписаної Угоди про асоціацію з ЄС для українських виробників був відкритий європейський ринок», – сказав президент.
Реанімація ідей
Ідею страхування українського експорту та інвестицій в Україну в різний час просували і нинішній прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, і президент Петро Порошенко. Арсеній Яценюк як спікер парламенту в 2008 році ініціював розгляд цього питання з представниками ЄС. А Петро Порошенко, будучи міністром економічного розвитку і торгівлі, вів переговори про співпрацю з керуючим директором Багатостороннього агентства з гарантування інвестицій групи Світового банку. Державне експортне агентство планувалося створити на базі Укрексімбанку. Проте відповідний законопроект в період президентства Віктора Януковича так і не був прийнятий.
Учасники ринку розповідають, що всі основні ризики експортери страхують самостійно. «Класичні ризики немає сенсу страхувати додатково: всі питання страхування вже врегульовані міжнародними документами, наприклад, Інкотермс. Зараз попит на страхування з боку експортерів стабільний, але розраховуємо на його збільшення у зв’язку з переорієнтацією ряду експортерів на європейський ринок», – зазначили в СК «Провідна».
Найчастіше експортери страхують вантажі, дуже рідко – відповідальність, в тому числі за якусь продукцію, але тільки якщо цього вимагає покупець. «Страхування відповідальності – поки не надто поширена послуга серед українських експортерів. Частково затримка в доставці покривається договором страхування відповідальності перевізника-експедитора з фіксованим лімітом за договором. Будь-яка продукція, що відправляється за кордон, страхується або як товарно-матеріальні цінності, які зберігаються на складі в Україні, або як вантаж під час його транспортування до місця призначення», – пояснює директор управління страхування майнових ризиків СК «PZU Україна» Володимир Василик.
Голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський вважає, що в нинішній ситуації необхідності в подібному агентстві немає. «Наші експортери, в основному, просто продають товари за кордоном. Ризики тут мінімальні: вони короткострокові, і рідко що з них не можна покрити звичайними страховками. Заводи за кордоном купували великі ФПГ, і захищати зараз такі довгострокові інвестиції від політичних ризиків в країнах ЄС, де вони на порядок менше, ніж в Україні, абсолютно не на часі. А про нові міжнародні будівельні або промислові проекти нічого не чутно», – пояснює він.
«Як правило, експортери страхують товар на вимогу законів цивілізованого ринку, а не держави. Покупець і продавець мінімізують свої ризики, самостійно обираючи страховика за тими ж законами ринку», – говорить Володимир Василик.
Зона великої відповідальності
Втім, учасники ринку згодні з думкою, що великі і некласичні ризики все ж має сенс страхувати на рівні держави. «Світова практика показує, що подібні агентства страхують некласичні ризики, які беруть на себе страховики. Вони гарантують виконання компаніями своїх зобов’язань, хеджирують їх валютні ризики», – говорить директор СТ«Домінанта» Олексій Румянцев. «Якщо агентство візьме на себе страхування фінансових чи політичних ризиків, то це було б дуже актуально. В Україні ці ризики зараз не страхують. Можливо, нова структура взялася б за організацію так званого пулу страховиків з солідарною відповідальністю чи просто визначала, кому із постраждалих від цих ризиків експортерів потрібна компенсація втрат з боку держави і в якому обсязі», – вважають фахівці СК «Провідна».
Відкритим залишається питання фінансування. Грошей у держбюджеті на цю ініціативу немає. «Насправді дуже складно визначити, які дії в масштабах держави є першочерговими. Але з точки зору макроекономіки, заходи, спрямовані на відновлення економіки, зокрема, на підтримку експорту, стануть запорукою розвитку економіки в майбутньому», – відзначає Олексій Румянцев.
Віктор Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас