Українці готові працювати за кордоном, якщо їм будуть платити хоча б 700 у.е в місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці готові працювати за кордоном, якщо їм будуть платити хоча б 700 у.е в місяць

Особисті фінанси
1903
48% українців хотіли б виїхати на роботу до Німеччини. На другому місці серед бажаних країн-роботодавців – Великобританія (43%), а на третьому – Канада (38%). Про це свідчать результати дослідження Survey Responses on Global Mobility and Employment Preferences (аналіз глобального кадрового потенціалу), яке провели The Boston Consulting Group і The Network,
При цьому в світовому масштабі, згідно з результатами опитування, найбільш популярні напрямки для трудової міграції – це США (42% опитаних), Великобританія і Канада (37% і 35% відповідно).
«Кризові явища в економіці і війна на Сході країни підстьобують бажання українців знайти спокійне пристановище, де вони зможуть не тільки забезпечити прожиток собі та своїй родині, а й мати надію побудувати «світле майбутнє» або як кажуть, отримати шанс реалізувати свою «американську мрію». Багато хто бачить порятунок від усіх негараздів саме в трудовій імміграції в більш розвинені країни», – прокоментував для «Вістей» ситуацію генеральний директор рекрутингової компанії World Staff в Україні Дмитро Толмачов.
Рекрутери чітко розмежовують бажання і реальні виїзди людей. Більшість українських заробітчан, можливо, дійсно хоче трудитися в Німеччині, Великобританії та Канаді, але по факту найчастіше виїжджає в довколишні країни: Польщу, Румунію, Болгарію, Словаччину. Не знизили своєї популярності Росія, Білорусь, Італія, Португалія, Іспанія. «Хоча варто відзначити, що все більше наших співвітчизників знаходить роботу в Німеччині, країнах Прибалтики і Великобританії», – уточнив Дмитро Толмачов.
В Канаду – рубати лосів
Як показує аналіз, наші співвітчизники при пошуку роботи за кордоном частіше переглядають вакансії, ніж розміщують резюме і чекають дзвінка від роботодавця або кадровика. Приміром, на порталі Rabota.ua за три останні місяці розміщено всього 230 резюме, тоді лише за останній місяць на цьому ж ресурсі шукали співробітників на 737 місць.
«Програмісти потрібні скрізь, аніматори в Єгипті, сервісники в ОАЕ (Дубаї), водії – по Європі, всякі різні робітники – у Польщі, лікарі – в Лівії, а фермери – в Канаді та Австралії», – розповіла «Вістям» контент-експерт порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна.
Серед свіжих достатньо цікавих вакансій, розміщених на сайті, є психолог дитячого садку і салону краси в Катарі (2-3 тис.у.о. на місяць), керуючий фермою в Фінляндії (30 тис. євро на рік), гендиректор птахофабрики в Казахстані, м’ясник в Канаді (доведеться мати справу з лосятиною за 40 тис. грн. на місяць) і лікар-офтальмолог в шанхайську клініку (50 тис. грн).
Відзначають рекрутери також підвищення попиту на роботу в країнах Азії. «Є велика зацікавленість в ОАЕ, там шукають роботу в готельній і ресторанній сфері: покоївки, працівники кухні, рецепціоніста», – повідомила «Вістям» керівник відділу з працевлаштування за кордоном Worktravel Наталія Шевченко.
Без мови і спеціальних навичок
Серед згодних на переїзд в першу чергу зростає число людей «без знання мови» і на роботу, яка потребує спеціальних навичок. «Частка таких кандидатів завжди становила близько 70% усього потоку за кордон. У нинішній ситуації ми спостерігаємо тільки зростання інтересу саме таких людей», – каже керівник відділу з працевлаштування закордоном Worktravel Наталія Шевченко.
Таких найчастіше запрошують на сезонну роботу, пов’язану зі збором врожаю. До Польщі, Голландії, Великої Британії та ін. Як правило, на таку роботу погоджуються кандидати з сільських районів на Заході України.
Але подумують про переїзд і «білі комірці». «Близько 40% проявляють активний інтерес: шукають вакансії, моніторять необхідні для виїзду документи тощо», – сказала «Вістям» керівник служби досліджень міжнародного кадрового порталу HeadHunter Уляна Маслова. Правда, від остаточного рішення змінити країну їх утримують ненадійні перспективи майбутнього працевлаштування: тільки десята частка тих, хто зважився виїхати, змогли знайти протягом півроку роботу, відповідну їх кваліфікації та очікуванням.
Програмістам і тут добре
Правда, очікування українців по заробітній платі в цьому році практично не змінилися. За спостереженнями Наталії Шевченко, наші співгромадяни готові зараз виїхати з країни заради зарплати від $700 до $1,5 тис. на місяць.
Не втрачають в доході при переїзді тільки IT-фахівці, особливо ті, які воліють працювати на аутсорсингу, але саме вони найменше поспішають переїжджати. «Нам достатньо часто доводиться чути від них «яка різниця, в якій країні працювати, головне – від кого отримувати замовлення», – підтвердила Уляна Маслова. При цьому, за її словами, відтоку таких фахівців з країни практично немає – попит на них в країнах Європи, Канаді та США залишився на тому ж рівні, що і минулого року, особливого зростання вакансій немає.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас