Україна хоче побудувати новий газопровід до Польщі, вартість проекту - $245 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче побудувати новий газопровід до Польщі, вартість проекту - $245 млн

Енергетика
1612
Будівництво нового 110-кілометрового магістрального газопроводу для щорічних поставок близько 8 млрд кубометрів газу з європейського ринку через Польщу в Україну може обійтися учасникам проекту приблизно в $245 млн.
Про це повідомив член правління польської компанії Polenergia Радослав Дудзиньскій, який допомагає в реалізації цього проекту.
За його словами, це орієнтовна вартість проекту, згідно з оцінками «Нафтогазу України».
«Думаю, що газопровід може почати працювати в 2019-2020 році», – сказав Дудзиньскій, зазначивши, що його реалізація залежатиме від того, чи вдасться знайти необхідне фінансування.
Він також уточнив, що цей газопровід планується побудувати від розташованих у Львівській області підземних сховищ газу «Більче-Волиця» до пункту передачі газу на українсько-польському кордоні «Дроздовичі».
Представник Polenergia, який брав участь в Baltic Business Forum, сказав, що Україна через новий інтерконнектор на кордоні з Польщею може отримувати як газ з Німеччини, так і скраплений газ, що поставляється в польський термінал в Свіноуйсьце, який має почати працювати в 2015 році.
Крім того, за словами Дудзиньского, цей газопровід може використовуватися для поставок газу з України до Польщі, наприклад закачаного раніше з Євросоюзу палива в українські газові сховища в періоди пікового споживання.
Нагадаємо, Польща стала першою країною, через яку Україна почала прокачувати газ з Європейського Союзу, але на сьогоднішній день вона володіє самими меншими технічними можливостями за такими поставками: максимум 1,5 млрд кубометрів газу в рік, в той час як через Угорщину можна прокачувати близько 6 млрд кубометрів, а через Словаччину – 10 млрд кубометрів.
Україна щорічно споживає близько 40-45 млрд кубометрів газу, половину з якого раніше купувала у російського «Газпрому», який в червні поточного року повністю припинив їй поставки палива через суперечку про ціну і борги за раніше проданий газ.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас