Мінрегіон: норми споживання газу на побутові потреби, при відсутності лічильників, зменшили — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон: норми споживання газу на побутові потреби, при відсутності лічильників, зменшили

Казна та Політика
1543
Норми споживання газу на побутові потреби, при відсутності лічильників, зменшені для всіх споживачів, незалежно від користування пільгами або субсидіями. Про це повідомили в прес-службі Мінрегіону.
Постанова Кабінету міністрів України № 409 від 6.08.2014 року встановлює державні соціальні стандарти у сфері житлово-комунального обслуговування.
Твердження окремих авторів публікацій на цю тему в інтернеті про те, що ці норми встановлені тільки для тих, хто має субсидії, не відповідає дійсності.
Як пояснив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, постановою № 409 внесено також зміни до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 1996 року № 619 в графі “Норми споживання “цифри“9,8”, “18,3”,“23,6“замінити цифрами“6,0”, “9,0”,“18,0“відповідно.
“Ця норма означає зменшення норм споживання природного газу на побутові потреби (приготування їжі і підігрів води) в разі відсутності газових лічильників для всіх споживачів, незалежно від користування пільгами або субсидіями”, – зазначив Андрій Білоусов.
Що стосується нарікань на завищеним (9 куб.м) нормам споживання води, за словами заступника Міністра, ці норми встановлюються органами місцевого самоврядування, і Уряд не має повноважень їх міняти.
“Ці норми враховують і можливі втрати, витоку через несправність сантехнічних приладів, і психологічний фактор, коли споживачі не зацікавлені в економії споживання. Хтось це критикує, а більшість давно встановили лічильники і розраховуються за фактично спожиті обсяги води. Оскільки і пільги і субсидії раніше надавалися на весь розрахунковий обсяг споживання, саме ця частина споживачів менш за все була зацікавлена ​​у встановленні приладів обліку. Жодна країна не може дозволити собі такої надмірної щедрості”, – сказав Андрій Білоусов.
Що стосується опалення, як пояснив заступник Міністра, раніше самотній пенсіонер отримував субсидію на 31,5 кв.м опалюваної площі, була можливість отримати субсидію і на велику площу, але тільки за рішенням районних адміністрацій, виконавчих органів міських і районних рад, або створених ними комісій. Тепер така сім’я може отримати субсидію без зайвих дій на 48,87 кв.м. Сім’я з двох осіб має право на субсидію на 62,52 кв.м, сім’я з трьох осіб – на 76,17 кв.м. Ці показники цілком покривають ті житлові приміщення, в яких проживають більшість громадян України.
“Звертаю увагу також на те, що цією постановою внесено зміни до інших нормативних актів, насамперед до постанови від 27 липня 1998 №1156, якими передбачено, що частка плати домогосподарств за житлово-комунальні послуги встановлена ​​в прямій залежності від розміру середньомісячного сукупного доходу на однієї людини. Для більшості сімей частка плати буде зменшена. Багато малозабезпечених сімей, які раніше не мали права на субсидію, тепер зможуть її отримати. І це дуже важливо”, – зазначив Андрій Білоусов.
Він підкреслив, що постанова “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування” є першим, дійсно революційним, кроком Уряду в реформуванні соціальних аспектів житлово-комунальної сфери. Мета цього документа – підвищити ефективність системи соціального захисту споживачів житлово-комунальних послуг; створити стимули для економного споживання послуг, енергозбереження; посилити підтримку найбільш незахищених верств населення в умовах підвищення вартості житлово-комунальних послуг.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас