Запаси вугілля марок А+П в Україні скоротилися до критичного рівня - Міненерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запаси вугілля марок А+П в Україні скоротилися до критичного рівня - Міненерго

Енергетика
1225
Міністерство енергетики та вугільної промисловості оприлюднило заяву щодо ситуації із забезпеченням паливом теплових електростанцій країни, згідно з яким запаси вугілля марок А + П в Україні скоротилися до критичного рівня до 440 тис. тонн.
“Сьогодні Об’єднана енергосистема України працює в складних умовах, викликаних дефіцитом палива та руйнуванням електричних мереж та інфраструктури в результаті бойових дій в Донецькій і Луганській областях. У зв’язку з падінням видобутку і неможливістю відвантаження вітчизняного вугілля марок А + П, запаси вугілля цих марок за серпень і вересні 2014 скоротилися в 4 рази до критичного рівня 440 тис. тонн. у зазначених умовах Міністерством енергетики та вугільної промисловості спільно з системним оператором ОЕС України, енергетичними компаніями, які здійснюють виробництво та поставки електроенергії, вживаються всі можливі заходи для забезпечення стійкої роботи енергосистеми України . 13 серпня уряд прийняв розпорядження Кабінету міністрів України від № 764-р “Про прийняття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії”, – йдеться в документі.
Зараз, за повідомленням, в максимально можливих обсягах збільшено виробництво електроенергії на атомних електростанціях, припинений, там де це можливо за технічними умовами, експорт електроенергії та суттєво обмежені поставки електроенергії до Криму. З метою економії вугілля дефіцитних марок оптимізований режим роботи Об’єднаної енергосистеми України. Застосування зазначених заходів дозволило з початку жовтня частково стабілізувати ситуацію і знизити динаміку розвитку вугілля зі складів електростанцій.
Крім того, з метою покриття дефіциту палива організовано постачання імпортованого вугілля. До кінця поточного року запланували імпортувати близько 4,2 млн тонни вугілля марок А + П, що дозволить забезпечити стабільну роботу теплових електростанцій і створити необхідні запаси вугілля для проходження опалювального сезону 2014/2015 років.
“Враховуючи збільшення вартості вугілля, додаткові витрати генеруючих компаній теплових електростанцій оцінюються на рівні 1,5-2 млрд грн. Для відшкодування зазначених витрат і збалансування фінансового стану підприємств галузі в умовах скорочення обсягів виробництва і зниження рівня розрахунків за електроенергію Луганської та Донецької областей, необхідно терміново вжити заходів по відповідному коригуванню тарифів і цін на ринку електричної енергії “, – йдеться в повідомленні.
“Міністерством енергетики та вугільної промисловості було підготовлено відповідний пакет пропозицій, який включає оптимізацію тарифів для суб’єктів електроенергетичного ринку, а також зменшення тарифів для” зеленої “генерації, насамперед сонячної, які сьогодні є найвищими на ринку електроенергії і дозволяють отримувати надприбутки приватним енергокомпаніям, освіченим за минулої влади. Зазначені пропозиції, в разі їх прийняття на початку вересня, дозволили б забезпечити вкрай необхідні фінансові ресурси для генеруючих компаній і створити запаси вугілля на складах теплових електростанцій. на жаль, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг , до цих пір не прийняті необхідні рішення, і зазначені пропозиції Міністерства енергетики та вугільної промисловості залишилися нереалізованими “, – зазначили представники Міністерства.
Надалі, 10 жовтня, Міністерство отримало звернення від компанії ДТЕК щодо неможливості забезпечити поставки вугілля на свої електростанції в необхідних обсягах для проходження опалювального сезону через недостатність фінансових ресурсів і незбалансованості тарифів теплової генерації.
“Сьогодні підприємства ДТЕК забезпечують видобуток більш половини обсягів енергетичного вугілля і виробляють до 70% електроенергії на теплових електростанціях. У разі зупинки теплових електростанцій ДТЕК це призведе до виникнення значного дефіциту генеруючої потужності і як наслідок істотного обмеження споживання електроенергії і відключення споживачів по всій країні. Міністерство енергетики та вугільної промисловості України наполягає на неприпустимості таких дій в умовах підготовки країни до опалювального сезону і звертається до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, терміново прийняти необхідні рішення для збалансування інтересів суб’єктів господарювання, споживачів і держави і не допустити порушень прав споживачів через виникнення ситуації, яка призведе до відключень електроенергії”, – резюмували представники Міністерства.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас