В рейтинг найуспішніших людей світу до 40 років увійшли два українця — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В рейтинг найуспішніших людей світу до 40 років увійшли два українця

Особисті фінанси
1969
У щорічний рейтинг “40 до 40” культового журналу Fortune увійшли відразу два українці. В цей рейтинг потрапляють 40 найуспішніших людей світу, яким на момент публікації не виповнилося 40 років. Обидва українця виявилися в першій п’ятірці: четверте місце зайняв 36-річний СЕО «Нафтогаз Україна» Андрій Коболєв, а замкнув першу п’ятірку 38-річний співзасновник і СЕО WhatsApp Ян Кум.
Перша п’ятірка більш ніж на половину складається з представників IT-бізнесу. Золото ділять між собою 38-річний засновник сервісу таксі Uber Тревіс Каланік і 33-річний СЕО Airbnb Брайан Ческі. На другому місці жива легенда світу стартапів – засновник і СЕО Facebook Марк Цукерберг.
На п’ятому місці Ян Кум, співзасновник і СЕО WhatsApp, якого ставив у приклад співвітчизникам екс-міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета. Переїхавши з України в США у віці 16 років, він майже десять років пропрацював в Yahoo, перш ніж разом з партнером Брайаном Актон з’їздив до Південної Африки і розробив WhatsApp – безкоштовний додаток для обміну повідомленнями, дзвінками, відео та картинками через інтернет.
Стартап швидко привернув сотні мільйонів користувачів, а цієї зими закріпився на перших шпальтах ЗМІ як об’єкт інтересу Facebook – компанії, яка рік тому відмовилася прийняти Кума на роботу. Тепер Цукерберг переосмислив свої погляди, але було пізно, і українця довелося купувати разом з додатком за $ 19 млрд. Хоча восени, після того, як Європарламент схвалив операцію, $ 19 млрд за фактом перетворилися майже в $ 22 млрд через подорожчання акцій Facebook, якими обмінялися компанії. А ще на WhatsApp колись поглядав Google, але сьогодні їх пропозицію в $ 1 млрд виглядає несерйозно.
Операція між Facebook і WhatsApp стала найбільшою серед стартапів з венчурним капіталом. Кум поставив підпис в приміщенні, де колись розташовувався офіс соціальної служби. Давним-давно Ян стояв у черзі в цей офіс за продуктовими талонами.
В рейтинг найуспішніших людей світу до 40 років увійшли два українця
5 маловідомих фактів про Яна Кума:
У вільний час він боксує.
Він переїхав в Маунтін В’ю, Каліфорнія, з України, коли йому було 16 років.
Він кинув Університет штату в Сан Хосе, щоб працювати в Yahoo.
У Twitter у нього 27000 фоловерів, але сам він читає тільки двох.
Він працював в Ernst & Young.
Торік в аналогічному рейтингу 28 місце займав інший «айтішник» з українськими коренями Макс Левчин, 39-річний співзасновник відразу декількох відомих стартапів – PayPal, Slide і Glow. У рейтингу за 2012 рік не було жодного українця.
Українець Коболєв випереджає Кума, розташувавшись на четвертому місці відразу за прем’єр-міністром Італії Маттео Рензі-в топ-5 молодих і успішних тільки вони двоє не пов’язані з IT. Андрій збирався покинути Україну, але передумав, коли в 2013 році сталася революція, і країна взяла курс на Європу. Коболєв повернувся в «Нафтогаз», і сьогодні перед ним стоїть непросте завдання – опалити будинки 45 мільйонів українців, які звикли до дешевого тепла. Він саме торгується зі Словаччиною і вважає, що «переговори – це весело».
В рейтинг найуспішніших людей світу до 40 років увійшли два українця
Також у рейтингу за 2014 фігурують такі знамениті IT-стартапери і менеджери, як Марісса Мейер (Yahoo), Кевін Ситро (Instagram), Бен Сільберманн (Pinterest), Джек Дорсі (Twitter і Square), Нік Вудман (GoPro), Еван Шпігель і Емілі Уайт (Snapchat) та інші.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас