Оренда нерухомості йде вгору за попитом і ціною, а покупку житла українці відкладають до більш спокійних часів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда нерухомості йде вгору за попитом і ціною, а покупку житла українці відкладають до більш спокійних часів

Нерухомість
2388
Ринок нерухомості за підсумками літа залишається в’ялим та пасивним. Більшість продавців не готові сильно знижувати ціни, а покупці зайняли вичікувальну позицію. Натомість увесь попит на житло перемістився в оренду – вона зараз переживає сильний підйом.
В Криму стали популярними “попередні угоди”
Із звичного українського ринку нерухомості зараз червоними плямами вирізняються анексований Крим та території, які підпали під зону проведення АТО.
В Криму пропозицію по нерухомості формують громадяни України, тому що власниками нерухомості там є саме вони. “Внутрішній попит сформований тими людьми, які там проживають. А зовнішній попит – це в основному громадяни Росії та російський капітал, який зараз знаходиться у стані вивчення нового ринку. В Криму зараз масово укладаються попередні угоди у зв’язку із законодавчою плутаниною. Через невизнання світом того, що це частина російської держави, є юридичний колапс”, – пояснює президент Асоціації фахівців з нерухомості Сергій Злидень.
Здійснювати операції із нерухомістю, яка знаходитьяс в зоні АТО зараз неможливо, оскільки доступ до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно тимчасово обмежений. Останні угоди, які здійснювалися в Донецьку, проводились за ціною, заниженою на 20-25% по відношенню до цін березня 2014 року, розповіла Олена Маленкова, член АФНУ.
“Однокімнатна квартира у віддаленому районі до війни коштувала близько 30-40 тис. дол. Зараз ціна такої квартири – 10-15 тис. Однак, угоди на ринку не проходять. Оренда житла також впала в рази. Однокімнатну квартиру в Донецьку можна було зняти за ціною 3,5-4 тис., а зараз це коштує 800-1000 грн.”, – розповіла експерт. Однак, власники нерухомості не скидають ціну своїх об’єктів в рази, аби лише продати, оскільки розраховують на те, що Донецьк буде українським містом і ситуація вирівняється.
Оренда житла бере гору над покупкою
Серед тенденцій 2014 року – переміщення попиту до оренди житла. особливо це стосується областей, які прийняли найбільше внутрішніх переселенців. “Відбулась дуже велика вимушена міграція населення вглиб країни. І ця міграція формувала новий попит в економ-сегменті оренди. В основному ми побачили дуже великий сплеск попиту в прилеглих областях – Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській областях, в Києві та Львові. Така міграція відбувається і на сьогодні, в основному – в сегменті оренди”, – аналізує Сергій Злидень.
Ринок оренди особливо пожвавився в серпні-вересні й ціни на оренду житла зросли на 15-20%. Що стосується купівлі-продажу, то тут практично цей вимушений попит не зробив змін.
За словами голови комітету АФНУ зі статистики та аналітики Едуарда Бразаса, в даний час пропозиція в Києві та містах-мільйонниках на ринку оренди житла становить близько 30 тис. об’єктів, з продажу – до 60 тис. об’єктів.
Очікувальна позиція
Якщо аналізувати Київ, то в столиці тенденції збереглись такі ж, як і на решті стабільних територій. “Ми бачимо, що первинний ринок нерухомості знаходиться в дуже жвавому стані. Скоріше за все, це пов’язане з тим, що громадяни України, забираючи свої кошти з банківських депозитних рахунків, в першу чергу з метою збереження капіталу переводять ці кошти в квадратний метр. Відмінність переведення цих коштів, порівнюючи з попередніми кризами, це вкладення грошей саме у первинний ринок. Хоча первинний ринок на сьогодні має певний коефіцієнт ризику, тому що це недобудоване житло”, – порівняв Злидень.
Відсоток торгу при реальних угодах в 2014 році становить 5-10%, тоді як в 2013 році він коливався в межах 5%.
“У нас, як завжди – коли відбуваються якісь гострі події, люди займають вичікувальну позицію. Спочатку чекали, чим завершаться політичні події, потім – чим завершаться анексія Криму, потім чекали виборів Президента, тепер – виборів у парламент. Звісно, є ті, хто вирішують свої нагальні проблеми. Але тим не менш, вичікувальна позиція підтверджується кількістю угод. Зараз кількість угод на вторинному ринку Києва вимірюється сотнями – не тисячами. І ринок можна назвати “стабільно поганим”, – розповів Едуард Бразас.
З первинною нерухомістю трохи краще – вона обігнала вторинну і пішла великими кроками вперед. “Але тим не менш, не так багато там покупців. Хоча це дозволяє первинному ринку існувати доволі стерпно. Ми не бачимо зараз скандалів, заморожених будівництв, тощо. Ті, хто залишились на ринку, розуміють, як вони працюють, де вони працюють і в них є зрозумілі джерела фінансування, що дозволяє їм доводити проекти до кінця. Тому з’явився певний елемент довіри у клієнтів до забудовників, і вони поступово переміщуються із вторинного ринку на первинний”, – додав він.
Особливо добре себе почуває цей ринок у передмісті Києва. За рахунок більш низьких цін він дозволяє залучати багатьох клієнтів.
Як підрахували аналітики пошуковика нерухомості ЛУН, у вересні поточного року середня вартість квадратного метра в споруджуваних ЖК, розташованих на відстані до 5 км до столиці склала 8750 грн. А ось в ЖК, віддалених від Києва на відстань 5-10 км квадратний метр дешевше на 1350 грн і складає, в середньому, 7400 грн.
Ще дешевше коштує житло в комплексах, що будуються на відстані 10-15 км від Києва – тут середня вартість квадратного метра становить 7100 грн. Але найдешевша нерухомість в тих ЖК, які будуються на відстані 15 і більше км від столиці – забудовники пропонують таку нерухомість, в середньому, за ціною 6900 грн за кв.м.
В межах столиці новобудови пропнують в Подільському районі – 14850 грн за кв.м, в Шевченківському – 12600 грн, в Дніпровському – 12560 грн та Оболонському – 11360 грн за кв.м. Дешевше квадратний метр коштує в в Дарницькому та в Деснянському районах – - 9700 грн та 9100 грн. відповідно.
На вторинному ринку столиці ціни залишаються незмінними. “Є одиничні випадки, коли об’єкти продавались із значним дисконтом. Але вони рідкі і не впливають на загальну статистику. 90% потенційних покупців зараз цікавляться житлом класу економ – це одно-дво кімнатні квартири ціною до 80 тис. доларів. Якщо продається житло середнього рівня, щось покраще і подорожче, то власникам треба приборкувати свої ілюзії, бажання потримати житло на два-три місяці довше і дочекатись того, хто дасть на кілька тисяч більше. Скоріше за все, це може затягнутись на кілкьа років і прийде той, хто дасть на кілька тисяч менше”, – порівняв Едуард Бразас.
Що буде в наступному році?
“Якщо казати про наступний рік, то ми скоріше будемо говорити про ринок оренди, ніж ринок продажів”, – зазаначає Едуард Бразас. Розкрутити ринок нерухомості не вийде через майбутні вибори та невизначену ситуацію із АТО. Ситуація залишатиметсья стабільно поганою, але тим не менш експерт не прогнозує і різкого падіння.
“Усі фактори, які могли спрацювати на падіння, вже спрацювали. З одного боку, сто мільярдів гривень, які забрали з депозитів, глобально на ринок не прийшли, з іношого боку, недовіра до банківської системи існує. Тобто, ці гроші будуть продовжувати просочуватися на ринок, що не дасть йому померти. Але і не призведе до росту в рази. Це стосуватиметься житлової нерухомості – комерційна залишиться в дуже поганій ситуації”, – прогнозує експерт.
Хтось рятує гроші від знецінювання, хтось зважує ризики. А ще в когось рівень доходів не такий, аби дозволити собі покупку квартири. Ще й враховуючи захмарні відсотки по наших іпотечних кредитах. Тому оренда житла ще не скоро здасть свої лідерські позиції в ринку нерухомості.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас