Ціни на нафтовому ринку обваляться до 70 доларів - The Independent — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафтовому ринку обваляться до 70 доларів - The Independent

Енергетика
1803
Світовий нафтовий ринок входить в тривалий етап рецесії, прогнозують західні експерти.
Світовий нафтовий ринок увійшов в етап послідовної рецесії, коли цінова криза пояснюється не тільки об’єктивними економічними причинами (про них нижче), але і коли ця криза поглиблюється повсюдним песимізмом інвесторів, що сприяє додатковому зниженню цін на нафту. Таким чином, нафтовий ринок став “ведмежим” (bear market – термін, яким фондові аналітики називають ринок спаду – ред.).
Враховуючи нові тенденції на ринку, західні експерти прогнозують падіння цін на нафту до 70 доларів за барель, передає The Independent.
Ще в червні ціна на нафту котирувалася на рівні 115 доларів за барель, тоді як до поточному моменту вона знизилася на 20% – майже до 90 доларів.
Причини і тенденції
Така ситуація, згідно з аналізом експертів видання, пояснюється декількома причинами.
По-перше, видобуток нафти в США подвоївся в порівнянні з 2008 роком завдяки сланцевій нафти, яка зросла до рівня, найвищого за останні 30 років.
Поряд з цим, в липні поточного року США повністю припинили купувати нафту в Нігерії, яка ще чотири роки тому була в п’ятірці її найбільших постачальників на ринку Сполучених Штатів.
Лівія також збільшила експорт нафти після громадянської війни, а Саудівська Аравія і поготів самостійно почала зниження цін.
Ще однією причиною стало те, що поряд з ростом видобутку нафти, спостерігається зменшення світового попиту на неї, констатує видання.
Прогнози експертів
Головний аналітик Deloitte Іен Стюарт визнав, що ситуація, коли при дуже серйозних міжнародних погрозах ціни на нафту продовжують зменшуватися (традиційно відбувається навпаки – ред.), ставить в тупик міжнародних експертів. При цьому, згідно тенденції, він все ж прогнозує подальше зниження цін.
Пітер Дюпон, аналітик з інституту Edison Investment Research вважає, що ціна нафти точно впаде до 80 доларів і, можливо, досягне 70 доларів за барель. Аналітик Shore Capital Джерард Лейн підтримує даний прогноз і також вважає, що ціни впадуть до 70 доларів за барель, однак додає, що ймовірність падіння вартості нафти нижче за цю позначку низька через елементарних економічних інтересів країн Близького Сходу, які експортують нафту.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас