Держава Науру виграла у американського хедж-фонду справу в суді за дефолтними держбондам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава Науру виграла у американського хедж-фонду справу в суді за дефолтними держбондам

Світ
249
Карликова тихоокеанська острівна держава Науру виграла судовий розгляд проти американського хедж-фонду Firebird Global Master Fund, який вимагав заморозити кошти на рахунках держави у австралійському банку для покриття заборгованості за дефолтними держоблігаціях, повідомляє Financial Times.
Науру розмістило держоблігації в Токіо в кінці 1980-х років, а потім оголосило по ним дефолт у зв’язку з різким погіршенням свого фінансового становища. Firebird, держатель пакета таких бондів, в 2011 році звернувся в японський суд, який постановив виплатити потерпілій стороні 1,3 млрд ієн (близько $ 12 млн).
Країна проігнорувала вимоги суду, і Firebird минулого тижня отримав ордер на арешт державних коштів Науру, які у банку Westpac в Австралії. Замороження рахунків поставило під загрозу здатність країни платити зарплати бюджетникам і забезпечувати надання держпослуг жителям.
Однак суд австралійського штату Новий Південний Уельс, столицею якого є Сідней, в п’ятницю визнав, що постанова японського суду не поширюється на Австралію. До того ж рахунки держави не є приватними коштами, і на них поширюється імунітет суверенної держави від цивільної відповідальності. При цьому Науру і раніше зобов’язане погасити борг, що виріс, на думку Firebird, до $ 27 млн​​.
Науру – найменша в світі незалежна держава за межами Європи, з площею 21 квадратний кілометр і населенням в 11 тис. осіб. У 1960-1970 роках країна володіла одним з найвищих у світі показників ВВП на душу населення завдяки активному видобутку та експорту фосфатів, вміст яких в грунті досягав 90% через послід птахів, які тисячоліттями скупчуються на острові.
Однак з виснаженням ресурсів наприкінці 1980-х років економіка держави занепала, а екологічна ситуація стала близька до катастрофічної через ерозію грунтів і масштабну вирубку рослинності. Останнім часом основним джерелом доходів бюджету країни є обслуговування на території країни центру для утримання претендентів на отримання політичного притулку в Австралії: відкриття центру на 1,2 тис. Осіб підвищило доходи бюджету втричі за два роки, до $ 88 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас