Ціни на сировину впали до найнижчого рівня з часів кризи 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на сировину впали до найнижчого рівня з часів кризи 2008 р.

Аграрний ринок
3260
Індекс Bloomberg товарними Total Return Index Ш колишній DJ-UBS) вчора опускався до 237,33 пункту – це найнижчий показник з липня 2009 р А в понеділок на конференції по сировинним ринкам, організованої Financial Times в Сінгапурі, найпопулярнішим описом ситуації був вираз “довгострокова стагнація”: вона прийшла на зміну довгостроковому “бичачому” ринку 2000-х рр, або, як його ще називали, сировинному суперциклу. . Нафта сорту Brent тепер може ще довго коштувати менше 100 дол. за барель.
Причини зниження цін на сировину різні. Сільськогосподарські товари подешевшали через відмінного врожаю, насамперед у США, каже Девід Фуллер, видавець інвестиційного бюлетеня Фуллер Трейсі Money; виняток – кава, що через неврожай в Бразилії виявився найбільш прибутковою культурою.
Низькі ціни на метали пов’язані з невпевненим відновленням світової економіки і уповільненням зростання в Китаї. Ціни на мідь, яка вважається індикатором ситуації в економіці, так як використовується в багатьох секторах промисловості, близькі до рівнів середини 2010 р (6730 дол. За тонну проти майже 10,2 тис. Долл. У лютому 2011 р).
Інвестори розлюбили золото: хедж-фонди беруть його в борг у центробанків і грають на пониження, вказує Фуллер.
Індекс Bloomberg Товарні тільки з кінця червня втратив 12,5%. Динаміка цін на сировину буде, в основному, залежати від глобальних макроекономічних факторів, а вони виглядають слабкими на період до 2016 р, попереджають експерти Citigroup.
“Якщо в минулому десятилітті підйом на нафтовому ринку пояснювався швидким ростом попиту і браком пропозиції, то тепер ці чинники помінялися місцями, – пишуть вони -. Прогноз пропозиції з боку США буде і далі підвищуватися, а світового попиту – знижуватися”.
Нині, за оцінкою Citi, пропозиція сирої нафти перевищує попит у світі на 0,4 млн бар. в день, нафтопродуктів – трохи менше. “Ситуація стає проблематичною для традиційних експортерів нафти, від Росії до країн Близького Сходу, через розвиток видобувних технологій, сланцевого буму в США, перспектив сланцевої видобутку в інших країнах і помітного збільшення виробництва енергії з поновлюваних джерел. Щоб утримувати ціну Brent вище 100 дол ., буде потрібно значне скорочення видобутку “, – вважає Фуллер. Вчора ціна Brent впала до 20:00 мск на 2% до 92,2 дол. (А в ході торгів опускалася нижче 92 дол.), WTI – на 0,9% до 89,95 дол. З середини червня ціна Brent впала на 19,9%.
Надлишок нафти в світі утворився через невпинне зростання видобутку в США – з 2012 р. прибавка склала понад 3 млн бар. на день. За розрахунками Міжнародного енергетичного агентства, восени США вийдуть на перше місце в світі з видобутку нафти і газоконденсатних рідин; вже в липні США зрівнялися з Саудівською Аравією – по 11,5 млн бар. За оцінкою Citi, виробництво рідких енергоресурсів (сира нафта, газоконденсатні рідини, біопаливо) в США в 2015 р. досягне 15 млн бар. на день.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас