Сонячна енергетика стане другим важливим джерелом енергії в Україні, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сонячна енергетика стане другим важливим джерелом енергії в Україні, - експерти

Енергетика
1983
За даними Інституту відновлюваної енергетики НАН України, в Україні на початок 2014 на різних етапах реалізації перебуває понад 100 проектів будівництва фотоелектричних станцій загальною потужністю понад 1000 МВт.
Такі об’єкти будуються як українськими, так і вітчизняними інвесторами і девелоперами, повідомляє «Українська енергетика». Між тим, на думку аналітиків канадської компанії Energici Holdings, сумарна встановлена потужність побудованих в Україні фотоелектричних станцій в найближчі роки виросте і до кінця 2017 складе 3,087 ГВт (з урахуванням встановлених потужностей в АР Крим до анексії). При цьому сонячне випромінювання стане другим за важливістю поновлюваним джерелом енергії в країні. В цілому, як показує європейська практика будівництва сонячних електростанцій (СЕС), а також з урахуванням світових тенденцій постійного зниження собівартості їхнього будівництва, в Україні за рахунок удосконалення технології та введення в експлуатацію нових СЕС загальна встановлена потужність сонячних станцій може досягти 2800 МВт до 2020 року за умови прозорості законодавчого забезпечення.
«Однак необхідно відзначити, що ми далекі від рівня європейських країн по дотаціях і законодавчій базі щодо відновлюваної енергетики, і ми повинні визнати, порівняно з існуючим потенціалом того, що робиться, – недостатньо», – констатують вчені. Так, на кінець 2013-го частка альтернативної енергетики в загальному енергоспоживанні країни склала близько 0,8%. Тоді як Україна, імплементувавши директиву ЄС 2009/28 / EC, взяла на себе зобов’язання довести обсяг потужностей відновлюваної енергетики до 11%. При цьому вчені стурбовані, що високий потенціал відновлюваної і, зокрема, сонячної енергетики для заміщення газу може бути не використаний, якщо Уряд України не гарантуватиме стабільність законодавства та гарантії захисту вже вкладених коштів для інвесторів.
Непослідовність державної політики укупі зі складною політичною ситуацією в країні відлякує інвесторів, попереджають експерти. На думку учасників Асоціації альтернативних видів палива та енергетики України, пропоновані ініціативи Уряду щодо зміни законодавства, наприклад, рекомендоване Кабміном зниження “зеленого” тарифу для вже побудованих сонячних електростанцій (розпорядження №589-р от18.06.2014 р), що відображено в проекті Комісії по енергетиці (НКРЕКУ), призведе до невиконання зазначеного зобов’язання України перед ЄС.
Стурбованість намірами українського уряду знизити “зелений” тариф для вже діючих сонячних електростанцій майже вдвічі висловили також у державній китайській національній групі корпорацій СNBM, яка є найбільшим інвестором у галузь. І якщо НКРЕКУ, незважаючи на протести учасників ринку, перегляне розмір “зеленого” тарифу для вже побудованих електростанцій, це матиме негативний вплив на подальший розвиток відновлюваної, перш за все, сонячної електроенергетики в Україні, зазначили в ЄБРР раніше. Відзначимо також, що за підрахунками Інституту відновлюваної енергетики НАН України, використання існуючого технічно-досяжного потенціалу сонячної енергії в Україні дозволить заощадити більше 5 млрд кубометрів газу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас