НБУ крізь пальці дивився на ситуацію 2008 року, тепер в нього є шанс усе виправити, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ крізь пальці дивився на ситуацію 2008 року, тепер в нього є шанс усе виправити, - експерт

Казна та Політика
2495
Зараз українські банки платять подвійну ціну за два фактори: перший, це складні умови роботи банківської системи, пов’язані із війною; другий, це те, що українські банки, в тому числі Національний банк, не навчилися на власних помилках у 2008 році. Про це під час круглого столу розповів директор інвестиційної компанії SP Advisors Ніколас Піацца.
“В 2008 році Україна витратила 7% ВВП на додаткову капіталізацію банків. На жаль, багато банків не використали ці гроші для збільшення власної стабільності, вони продовжили вести бізнес так, як вони звикли це робити. А Національний банк України подивився на цю ситуацію крізь пальці, на папері усе виглядало непогано, навіть добре. Але багато проблем “замітали під килим”, – зазначив Піацца. В такій ситуації Україні краще всього придивитись до досвіду Грузії, оскільки вона мала ті ж самі проблеми і аткож пережила війну з Росією.
“Якщо подивитись на Грузію, то в цій країні не було жодного випадку банкрутства банку. Там була схожа ситуація – відтік депозитів з системи склав 27% у 2008-2009 рр. Але Національний банк Грузії консолідував свої зусилля із банками. Вони створили “касу взаємодопомоги”, аби уникнути падіння банків через значний відтік вкладів, так званий “набіг на банк”. Вони розуміли – банкрутство однієї фінустанови згубно подіє і на усі решту”, – розповів експерт. Також Національний банк Грузії залучився підтримкою міжнародних фінансових організацій, мотивував акціонерів банків вкладати гроші у свої фінустанови. Таким чином регулятор зумів забезпечити притік іноземного капіталу до своєї банківської системи, чим зробив позикові гроші доступнішими.
“Сама держава Грузія зараз має можливість залучати позикові кошти під ставку 4%, провідні банки Грузії фондуються під 5-6%, відповідно, вони можуть кредитувати населення, економіку в межах 7-8%”, – навів дані Піацца.
“Національний банк України і його керівництво має історичний шанс зараз відкинути стару практику роботи, уникнути помилки 2008 року, коли основним інструментом був максимальний тиск на акціонерів, аби вони дали додаткову капіталізацію. Тоді в основному йшлося про банки з іноземним капіталом. І зараз регулятор намагається робити те саме, тиснути на акціонерів, але ситуація кардинально змінилася – в Україні немає такого великого відсотка банківського сектора фінустанов з іноземним капіталом. А ті, які залишилися, не так активно підтримуються, як це було у 2008 році”, – підкреслив експерт. На його думку, НБУ потрібно чіткіше пояснювати свою позицію та політику учасникам ринку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас