Обвал рубля змусив ЦБ Росії провести інтервенції на $ 581 млн - вперше за 4 місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал рубля змусив ЦБ Росії провести інтервенції на $ 581 млн - вперше за 4 місяці

Валюта
4358
ЦБ вперше провів операції для усунення коливань валютного курсу за майже п’ять місяців. Попередній раз він виходив на ринок на початку травня цього року, свідчать дані на сайті ЦБ.
Загальна сума перших частин угод з термінами розрахунків «сьогодні-завтра» склала $ 581, 5 млн (22,9 млрд руб.).
Напередодні агентство Bloomberg з посиланням на неназваних чиновників повідомило, що Центробанк розглядає можливість введення тимчасових обмежень на рух капіталу. За словами джерел агентства, заходи розглядалися в якості профілактичних і повинні були бути застосовані в тому випадку, якщо чистий відтік коштів значно підвищиться. Однак остаточного рішення з цього ще не було прийнято, заявляли співрозмовники агентства.
Незабаром Центробанк випустив заяву, в якій спростував цю інформацію. «У зв’язку з появою у ряді ЗМІ повідомленнями Банк Росії інформує, що не розглядає введення будь-яких обмежень на транскордонний рух капіталу», – повідомила прес-служба Банку Росії.
«Мені дуже цікаво, звідки беруться ноги в таких новин. Тому що я просто не бачу для неї ніяких підстав, мені самій цікаво, звідки саме вона з’явилася », – заявила сьогодні Інтерфаксу заступник голови Центробанку Ксенія Юдаєва. За її словами, повідомлення про те, що Банк Росії вивчає можливість введення тимчасових обмежень на рух капіталу, не мають під собою ніяких підстав.
Крім того, ЦБ має намір провести розслідування, чи не було в цих повідомленнях спроб маніпулювання ринком. «Повідомляємо, що Банк Росії для забезпечення справедливого формування цін фінансових інструментів має намір провести аналіз ситуації з метою виявлення ознак маніпулювання ринком», – передало агентство «ТАСС» сьогодні заяву Центробанку.
16 вересня Центробанк заявив про початок використання операції «валютний своп». Регулятор заявляв, що проводитиме операції з продажу доларів США за рублі з їх наступною покупкою.
Відсоткова ставка по рублевій частині угоди буде дорівнювати ключовій ставці, зменшеній на 1 п.п., тобто 7% річних, по доларовій частині угоди – 1,5% річних. Ліміт на обсяг операцій «валютний своп» термінами розрахунків «сьогодні / завтра» встановлюється в розмірі $ 1 млрд, на обсяг операцій термінами розрахунків «завтра / післязавтра» – $ 2 млрд, заявляв Центробанк.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас