Американські споживачі виходять з депресії - FT — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американські споживачі виходять з депресії - FT

Світ
302
За останні кілька років фінансове становище американських споживачів різко покращилося і тепер може підтримати більш швидке збільшення витрат, показало нове дослідження домогосподарств.
24% домогосподарств вважають, що через рік житимуть краще. Це найвищий показник з січня 2010 р. Можна припустити, що споживачі поступово виходять з викликаної рецесією депресії.
«У людей все ще залишилася думка 2012 року про тяжке становище домогосподарств США, – сказав Девід Боуерс, керуючий директор лондонського дослідницького центру Absolute Strategy Research, який проводить опитування кожні шість місяців. – Ми вважаємо, що ця думка не просто застаріла, а віджила своє».
Підвищення впевненості домогосподарств і поліпшення балансів не обов’язково призведуть до прискорення росту. Проте це ще одна ознака зростаючого відновлення цього року на додачу до збільшення кількості робочих місць в середньому на 215 тис. на місяць.
Опитавши 1000 осіб віком від 25 до 65 років, Absolute Strategy Research виявив численні ознаки поліпшення фінансового становища.
Відсоток людей, які «бояться за свої фінанси», знизився в серпні до 66% з лютневих 73% і 80% в 2010 р 61% респондентів нарікають, що «відкладають занадто мало». У 2009 р., коли це опитування проводилося вперше, так відповіли 75%.
«В останніх двох дослідженнях ми почали помічати, що готовність йти на ризик поступово повертається», – підтвердив Боуерс. Частка тих, хто готовий «піти на рідкісні збитки або на значні ризики», зросла до 38% – найвищого рівня з 2009 р. Хоча після рецесії цей показник переважно тримався на рівні близько 30%.
Оскільки готовність йти на ризик зростає, споживачі все частіше будуть робити великі покупки на зразок автомобілів або ризикувати, змінюючи роботу.
Подорожчання нерухомості – важлива причина поліпшення настроїв споживачів. «На мій погляд, нерухомість має велике значення, – вважає Боуерс. – Можна побачити, що кількість людей, які думають, що сидять на нереалізованих капітальних збитках, зменшилася».
Частка респондентів, які сказали, що володіють від’ємним капіталом (вартість їх будинку менша, ніж іпотека), скоротилася з 27% в 2011 р. до 18%.
Але відновлення цін на нерухомість ще не говорить про готовність її купувати. У червні 2009 р. 73% людей говорили, що зараз час скоріше купувати квадратні метри, ніж продавати, а сьогодні цей показник становить 22%.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас