Банкіри виступає за скасування заборони здійснювати розрахунки без ввезення товару — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри виступає за скасування заборони здійснювати розрахунки без ввезення товару

Казна та Політика
2090
Заборона здійснювати розрахунки за імпортними операціями без увезення товару на територію України не повинна поширюватись на імпорт робіт, послуг та прав інтелектуальної власності. У своєму листі на адресу Національного банку України (НБУ) Незалежна асоціація банків України (НАБУ) вказує на необхідність внесення відповідних змін до постанови регулятора №540.
Крім того, у НАБУ вважають за доцільне скасувати заборону здійснювати платежі за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена на територію України та здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.
«Чинна редакція Постанови № 540 (з урахуванням змін і Роз’яснення НБУ) фактично унеможливлює залучення нерезидентів до надання професійних послуг на фондовому та фінансовому ринках, а саме – послуг аудиторського, консультаційного характеру, послуг іноземних бірж, реєстраторів, інвестиційних радників тощо, які надаються нерезидентами. Звертаємо особливу увагу, що блокування доступу до таких послуг в сучасних умовах може становити значну загрозу стабільності фінансового сектору», – говориться у листі НАБУ.
Наприклад, несвоєчасне проходження іноземного аудиту може вважатися технічним дефолтом українського емітента, що може трансформуватися в негативний імідж для інших емітентів нашої країни.
Заборона ж на оплату послуг з лікування за кордоном призводить до того, що банки відмовляють у проведенні розрахунків за лікування та медичне обслуговування за кордоном хворої дитини або пораненого військовослужбовця. В умовах проведення Антитерористичної операції у Донецькій і Луганській областях та великої кількості постраждалих, які потребують негайного лікування, в тому числі і за кордоном, ця проблема є особливо гострою.
Якщо внесення змін до постанови №540 є неможливим, НАБУ просить регулятора розширити перелік імпортних операцій, на які не поширюється заборона здійснення розрахунків без увезення товару.
До раніше оприлюднених виключень Асоціація просить додати, зокрема, операції:
- з оплати лікування за кордоном;
- з оплати за надання професійних послуг на фондовому та фінансовому ринках (аудиторські послуги тощо);
- з оплати послуг з присвоєння рейтингів міжнародними рейтинговими агентствами (FitchRatings, Standard&Poors, інші);
- з оплати зобов’язань, пов’язаних зі сплатою коштів за фінансові послуги, у тому числі за послуги із грошового посередництва, лізингу, страхування, перестрахування, комісій за надання кредитів, інші;
- з оплати зобов’язань, пов’язаних зі сплатою коштів за юридичні послуги іноземним юридичним компаніям;
- з оплати послуг із проведення навчальних заходів, у тому числі конференцій, семінарів та інших заходів, а також проведення розрахунків за участь у зазначених вище заходах;
- з оплати транспортних послуг у разі коли юридична особа – резидент не має відповідної ліцензії, але зобов`язана сплатити нерезиденту (транспортній компанії) за доставку товару на територію України;
- участь у виставках;
- орендні платежі (персонал перебуває за кордоном та здійснює пусконалагоджувальні роботи);
- послуги сертифікації;
- послуги з навчання за кордоном і т.д.
Нагадаємо, нещодавно НБУ надав перелік операцій, на які не поширюється дія підпункту 14 пункту 1 Постанови № 540 щодо заборони проведення розрахунків із нерезидентами за імпорт без увезення товару на територію України.
До списку були включені такі операції:
- з оплати туристичних, транспортних та комунікаційних послуг резидентами за наявності в них відповідних ліцензій (дозволів);
- з оплати транспортних послуг резидентами – експедиторами;
- з оплати банками власних зобов’язань, пов’язаних зі сплатою коштів банкам-кореспондентам, міжнародним системам зв’язку, у тому числі інформаційним агенціям REUTERS, SWIFT, BLOOMBERG за користування їх послугами;
- з оплати власних зобов’язань банків – членів міжнародних платіжних систем, пов’язаних з організацією та забезпеченням розрахунків з використанням цих платіжних систем.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас