Українські молочники до листопада підвищать ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські молочники до листопада підвищать ціни

Аграрний ринок
380
Ціна на молочну продукцію в роздробі зросте на 5% у другій половині жовтня, повідомив «Вістям» голова Спілки молочних підприємств, генеральний директор Білоцерківського молочного комбінату (Терра Фуд) Вадим Чагаровський. Сьогодні вартість літра молока в магазинах коливається від 8,50 до 14 грн.
Причини подорожчання – все нестабільний курс долара і зростання виробничих витрат. «Імпортні складові, прийдешнє скорочення пропозиції молока на ринку, яке викликане сезонним чинником, а також витрати на енергоносії – все це змушує виробника підняти розцінки», – уточнив нам Чагаровський.
При цьому закупівельні ціни на продукт, за даними аналітика молочного ринку Українського клубу аграрного бізнесу Аліни Жарко, протягом останніх місяців суттєво не змінювалися. «Не прогнозують зростання і восени, хіба що із закінченням сезону – в жовтні можливе невелике подорожчання – в межах 1%», – говорить експерт. Станом на 19 вересня середня ціна молока першого сорту в опті складає 3,42 грн / л, другого – 2,66 грн / л.
Самі молочники, незважаючи на припинення експорту в Росію, який становив близько 20% переробляється молока, не налаштовані знижувати ціни на свою молочну продукцію, щоб залучити покупця і реалізувати додатковий обсяг продукції, не проданий за кордон.
Наші підприємства очікують рішення Єврокомісії, яка веде перевірки українських гравців ринку молочної продукції. У разі відповідності вітчизняної продукції та процесів її виробництва європейським нормам, потоки експорту можна буде перенаправити в країни ЄС. За результатами висновків Єврокомісії компанії зможуть отримувати Єврономер, що дозволяє експортувати продукцію в країни Євросоюзу. Тоді передумов для зниження цін на внутрішньому ринку не буде тим більше.
Нагадаємо, що за заявою міністра аграрної політики і продовольства Ігоря Швайки, перевірки почалися 22 вересня і триватимуть два тижні. Результати будуть відомі після третього жовтня.
Поки ж вихід із ситуації з можливими надлишками виробництва молочники вирішують за допомогою акцій з тимчасового зниження розцінок на певну товарну позицію протягом декількох днів, тижня чи місяця. «Якщо говорити про зниження цін, то максимум що може бути в цьому напрямку – різноманітні акції, коли виробник тимчасово знижує ціну на якийсь товар або групу товарів», – зазначають аналітики.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас