Ухилятися від податку на нерухомість в Україні стало простіше - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ухилятися від податку на нерухомість в Україні стало простіше - юристи

Нерухомість
3783
27 вересня 2014 вступив в силу закон № 1673-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переведення садових і дачних будинків в житлові будинки та реєстрації в них місця проживання”, який дозволяє переведення дачних будинків у житлові. Даний закон опублікований 26 вересня в газеті “Голос України”.
Цей документ доповнює Житловий кодекс Української РСР статтею 8-1, за якою громадяни в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України, отримують право на надання статусу житлових приміщень дачним і садовим будинкам, які відповідають технічним і санітарним нормам. Для цього людині потрібно звернутися до відповідних органів місцевого самоврядування, після чого спокійно зареєструватися (прописатися) на дачі.
Нагадаємо, цей закон був прийнятий народними депутатами у другому читанні і в цілому 2 вересня 2014. За нього проголосували 264 нардепа. А 24 вересня 2014 президент України Петро Порошенко підписав закон.
Після переведення дач в житлові будинки вони автоматично стають об’єктами нарахування податку на нерухомість.
Хороша новина в тому, що переводити чи ні дачу в статус житлового будинку – справа добровільна.
“У законі сказано, що громадяни мають право на переведення дачних і садових будинків у житлові. Тобто даний перехід не є обов’язковим для громадян”, – заявляє юрист податкової практики Юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери” Євген Васьковський.
При цьому, на його думку, даний закон цілком може використовуватися для ухилення від сплати податку на житлову нерухомість.
“Згідно з положеннями ст. 265 ПКУ житлова нерухомість (квартири і будинки, їх частини) обкладаються податком. Не обкладаються податком садові або дачні будинки, але не більше одного такого будинку на одного платника податків”, – розповідає Євген Васьковський.
За словами юриста, також не обкладаються податком:
- Квартира або квартири, що знаходяться у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 120 кв. м або менше;
- Житловий будинок або житлові будинки, що знаходяться у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 250 кв. м або менше;
- Квартира (квартири) + житловий будинок (будинки), що знаходяться у власності одного платника податків, загальною сумарною площею 370 кв. м або менше;
Юрист податкової практики Юридичної компанії “Алексєєв, Боярчуков і партнери” Євген Васьковський наводить приклад можливого ухилення від сплати податку на нерухомість.
“Платник податків, що має квартиру площею 300 кв. м і дачний або садовий будинок площею 50 кв. м . до прийняття закону він повинен був сплачувати податок за 180 кв. м квартири (враховуючи пільгу в 120 кв. м для квартир). Тепер він зможе перевести свій дачний або садовий будинок в житловий, стане власником і квартири, та житлового будинку, отримає пільгу в 370 кв. м і, враховуючи, що загальна площа належної йому житлової нерухомості (квартира + будинок) становить 350 кв. м, сплачувати податок не буде (менше 370 кв. м) “, – пояснює Євген Васьковський.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас