Спірний компроміс: підсумки берлінських переговорів по газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спірний компроміс: підсумки берлінських переговорів по газу

Енергетика
632
Нинішній тиждень обіцяє прояснити головні моменти в українсько-російській газовій співпраці, від яких залежить, чи зможуть країни уникнути взимку чергової газової війни та гарантувати стабільне транспортування палива споживачам в Євросоюзі.
«Дещо різне розуміння»
Уряди України та Росії в найближчі дні озвучать свої позиції за пропозиціями, виробленим на переговорах в Берліні в минулу п’ятницю. У цій зустрічі брали участь міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан, глава Міненерго РФ Олександр Новак та єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер. Після її завершення кожна зі сторін озвучила своє уявлення про результати домовленостей. І ці уявлення виявилися повні суперечностей, які, в трактуванні Еттінгера, уряду України і Росії зможуть бути врегулювані до кінця поточного тижня, коли буде організована нова зустріч за участю не тільки паливних міністрів, але керівників «Газпрому» і «Нафтогазу». «Ми прагнемо укласти договір, який буде діяти до кінця березня майбутнього року, і таким чином, для наших громадян ми зможемо забезпечити гарантію газопостачання», – підкреслив Еттінгер.
Він повідомив, що під час берлінських переговорів була розроблена схема, по якій Росія може поставити Україну мінімум 5 млрд. куб. м газу за ціною $ 385 за 1 тис. куб. м на умовах передоплати ($ 1,9 млрд). Такі поставки почнуться тільки після того, як українська сторона почне розраховуватися з «Газпромом» за старими боргами і оплатить $ 2 млрд до жовтня (тобто до середи на цьому тижні), а ще $ 1,1 млрд будуть перераховані до кінця поточного року.
Всього до 1 січня 2015 «Нафтогаз» як оплату за вже закачаний в підземні сховища газ, перерахує $ 3,1 млрд із загальної суми заборгованості в $ 5,2 млрд – це оцінка «Газпрому», яку в українському уряді не визнають, оскільки між сторонами існують цінові суперечності. «Гарантами оплати боргу «Нафтогазу» в $ 3,1 млрд можуть виступити міжнародні фінансові установи, наприклад Всесвітній банк», – сказав Олександр Новак.
Він також звернув увагу, що у Москви і Києва зберігається «дещо різне розуміння реструктуризації заборгованості, що залишилася» в $ 2,2 млрд, які повинні бути зняті в ході судового розгляду між «Газпромом» і «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражі. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк прогнозує, що його результати можуть бути оголошені через рік.
Поки ж Єврокомісія запропонувала сторонам. які конфліктуюють, оформити тимчасову угоду на поставку заявлених 5 млрд куб. м російського газу. Але у випадку суворої зими, як повідомив Новак, цей обсяг може збільшитися до 12 млрд куб. м. «Все, що піде понад 5 млрд куб. м, буде являти собою опціон, можливість подальших поставок. Цей опціон буде діяти до кінця березня майбутнього року», – зазначив Еттінгер.
В очікуванні газової війни
Однак такі плани можуть не відбутися, якщо на поточному тижні уряди Росії і України не погодять тимчасові умови газового співробітництва. І тоді, за словами єврокомісара, існує небезпека повторення ситуації січня 2009 року, коли «Газпром» перекрив транзит газу до Європи по українській газотранспортній системі. «Окремі країни ЄС і Україна залишаться без газу», – попередив він. Однак «це невигідно нікому, в тому числі Росії, якій потрібно цей газ продавати».
Побоювання Еттінгера обгрунтовані. Незважаючи на те, що Україна погодилася на закупівлі російського газу по $ 385 за 1 тис. куб. м майбутньою зимою, з Росією ще належить узгодити механізм формування цієї ціни.
Новак зазначив, що тимчасова ціна для України може бути сформована за рахунок надання знижки в $ 100 з визначеної чинним договором між «Газпромом» і «Нафтогазом» вартості газу в $ 485 за рахунок мита». Він не виключив, що поставка 5 млрд куб. м газу в Україну може бути оформлена за рахунок «окремого механізму», але суть його не прояснив.
Юрій Продан наполягає, що рішення російського уряду не повинні впливати на формування тимчасової ціни. «Для нас це принципова позиція: ціна повинна бути комерційною, незалежної від рішень російського уряду», – зазначив глава Міненерго. Крім того, в його трактуванні є інакші умови погашення заборгованості «Нафтогазу» перед «Газпромом» і передоплати за поставку 5 млрд куб. м газу. За словами Продана, Україна згодна спочатку до жовтня внести передоплату в $ 1,9, а вже після цього почати погашення $ 3,1 млрд боргу трьома траншами: $ 1,5 млрд до листопада, $ 800 млн в листопаді і $ 800 млн грудні.
Дефіциту газу не уникнути
По суті, переговори в Берліні не наблизили «Газпром» і «Нафтогаз» до компромісу. Тому велика ймовірність, що дефіцит газу на українському ринку в опалювальний сезон буде наростати, перевищивши заявлені раніше урядом 5 млрд куб. м. Такий сценарій стане особливо очевидним з січня, коли традиційно йде найбільш активне використання газу з підземних сховищ.
Для оцінки потенційного дефіциту в «Нафтогазі» використовують два робочих варіанти сценаріїв: мінімального і максимального надходження газу на внутрішній ринок. У першому випадку, в прогнозному балансі надходження та розподілу газу в Україні на І півріччя 2015 року, копія якого є в розпорядженні Forbes, дефіцит складе 4,114 млрд куб. м газу.
У другому випадку – дефіциту вдасться уникнути:
Однак обставини на газовому ринку складаються на користь песимістичного сценарію, який розраховувався з урахуванням надходження газу від європейських компаній. Тому що через зусилля «Газпрому» вже майже перекритий реверс газу з ЄС в Україну. Минулого тижня припинилися поставки з Угорщини. Такий розвиток ситуації ймовірний і для Польщі та Словаччини, що підтверджують недавні прецеденти, коли зменшення добового експорту російського газу в ці країни негативно відбивалося на реверсі з їх території в Україну.
В Єврокомісії чекають, що країни ЄС будуть виконувати домовленості про реверсних поставках газу з Україною, оскільки європейські компанії можуть вільно продавати російський газ як на території Євросоюзу, так і за його межами.
Але в Росії дотримуються протилежної точки зору. «Укладені контракти «Газпрому» з європейськими компаніями не передбачають реекспорту. Ми сподіваємося, що наші європейські партнери будуть дотримуватися укладених домовленостей. Лише це може гарантувати безперебійні поставки європейським споживачам», – попередив Олександр Новак.
Раніше Яценюк заявив, що завдяки розширенню можливостей щодо закупівель блакитного палива в Європі, транспортування якого здійснюється з території Словаччини, Польщі та Угорщини, «Нафтогаз» замістив 40% газу, що надходив раніше від «Газпрому». Але реверсні поставки – це, по суті, реекспорт надлишків російського ресурсу, що надходить на адресу європейських компаній. У статистиці «Газпрому» реверсні поставки враховуються як експорт в далеке зарубіжжя, що покращує показники компанії. Тому скорочення залежності України від російських поставок – вельми умовне, а на її стабільність і раніше впливають рішення, що приймаються в Москві.
Світлана Долінчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас