Прання закінчилося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прання закінчилося

Казна та Політика
878
Нацбанк вирішив припинити роботу невеликого Грін Банку, який за останні півтора року, порушуючи законодавство у сфері запобігання та протидії легалізації злочинних доходів, перевів у готівку коштів на 20 млрд грн. У центробанку готові активніше використовувати нові повноваження з очищення ринку: позбавлення ліцензії загрожує десятку банків, які вели протиправні дії.
Довідмивався
Національний банк почав активно користуватися можливістю виводити з ринку банки, які було викрито щодо відмивання «брудних» грошей. 24 вересня Грін Банк був визнаний неплатоспроможним, оскільки займався відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом. ФГВФО ввів у банк тимчасову адміністрацію на три місяці.
Нацбанк два роки збирав дані про неправомірні дії установи. «У 2012-2014 роках Грін Банк неодноразово порушував законодавство у сфері запобігання та протидії легалізації злочинних доходів, проводив ризикову діяльність, створював загрозу інтересам вкладників та інших кредиторів. За підсумками перевірок НБУ чотири рази привертав банк і його посадових осіб до відповідальності: застосовував штрафи, усував посадові особи від роботи, зупиняв окремі операції », – повідомили в НБУ. Але це не заважало банку в 2013-2014 роках провести «фінансові операції з переказу коштів в готівкову форму на загальну суму близько 20 млрд грн».
Установа створена в 1992 році як банк «Полісся», пізніше він був перейменований в «Олімпійську Україну», а 9 червня 2010 року – в Грін Банк. Найбільшим акціонером банку була компанія «ТУАЗ» (24,39%), що належить директору департаменту компанії «Укргідроенерго» Миколі Кисельову. Решта акцій були розподілені між вісьмома фірмами. В установі розраховували, що зміна акціонерів в 2013 році стане потужним поштовхом до подальшого розвитку банку.
Однак після зміни влади Грін Банк стрімко втрачав позиції. Якщо на початку року установа займало 132-е місце за активами (566,64 млн грн), то до кінця II кварталу воно знизилося на 151-е місце (329, 82 млнгрн). Найсуттєвіше зниження зафіксоване за статтею «кошти» – на 145 млн грн, до 55,8 млн грн.
Велике прання
Від закриття банку вкладники не постраждають. На 1 липня роздрібний депозитний портфель установи складав всього 28 млн грн. Зазвичай компенсації Фонду гарантування вкладів фізосіб покривають не весь портфель вкладів. «У зв’язку з незначним обсягом депозитів населення виведення цього банку з ринку жодним чином не відіб’ється на стабільності банківського сектора», – повідомили в НБУ.
Це вже друга установа, яка виводиться з ринку з причини відмивання «брудних» грошей. Тиждень тому неплатоспроможним став АктаБанк, який за 2012-2014 роки перевів у готівку іноземну валюту з рахунків фізосіб на 65 млрд грн (див. «Нацбанк зупинив витік»).
Як повідомляв FinMaidan, НБУ з 11 липня отримав право передавати в ФГВФО банки, які не протидіють відмиванню грошей. 23 вересня Нацбанк прийняв постанову № 593, якою додатково прописав, що банк може бути визнаний неплатоспроможним, якщо він займається відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, а саме: веде ризикову діяльність і НБУ два і більше рази протягом трьох років застосував до нього заходи впливу через порушення законодавства.
Тепер НБУ може прибрати з ринку будь-який банк-порушник. «Ми впровадили чіткий механізм радикального впливу на банки, що займаються відмиванням коштів. Йдеться про постанову № 593, якою закріплений правовий механізм виводу таких банків з ринку в один етап, – говорить перший заступник голови НБУ Олександр Писарук. – Регулятор і надалі буде жорстко реагувати на скоєння банками ризикових операцій у значних розмірах, які можуть свідчити про свідоме використання банку в протиправних цілях».
Юристи згодні з тим, що Нацбанк отримав інструмент боротьби з «конвертами», але раніше ці проблеми спеціально не помічали. «Зрозуміло, що грубі порушення банку у фінансовій сфері за попередньої влади не приводили до санкцій, оскільки сама влада використовувала банк в своїх протизаконних схемах. Проблема була не в недосконалості законодавства або юридичних можливостях, а в політичній волі попереднього керівництва НБУ та правоохоронних органів, – говорить керуючий партнер правової групи «Домініон» Олександр Пінчук. – Постанова № 593 свідчить про бажання НБУ мати більш оперативний інструмент застосування санкцій до банків, які грубо порушують законодавство». Але, на його думку, «потрібен комплекс заходів і реформа фінансового сектора, в результаті яких рішення НБУ не залежатимуть від політичних, революційних або інших причин».
Як багато «відмивних» банків в Україні піде «під ніж», поки незрозуміло. Але Валерія Гонтарєва ще в липні визнала, що нелегальні операції тільки в 2013 році здійснювали 14 банків – на загальну суму 292 млрд грн. «Деякі з цих банків розповідали нам, що вони працювали саме в інтересах тих, до кого ми зверталися в наших листах (в СБУ, міліцію і прокуратуру. – Ред.)», – стверджувала вона.
Якщо в цьому списку опиняться банки з великими портфелями вкладів, НБУ може не поспішати з їх передачею під керування ФГВФО. «Реалії такі, що в нинішніх умовах власних коштів Фонду може бути недостатньо, потрібно держпідтримка», – зазначає начальник управління досліджень банку «Надра» Тетяна Нурмухаметова.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас