Скандальна справа набирає обертів: акції затриманого російського мільярдера - під арештом, їх зібралися повернути в держвласність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скандальна справа набирає обертів: акції затриманого російського мільярдера - під арештом, їх зібралися повернути в держвласність

Фондовий ринок
2878
Генпрокуратура подала позов про повернення державі акції «Башнафти», говориться в повідомленні офіційного представника відомства Марини Гриднєвої, що надійшло в РБК.
В ході перевірки Генпрокуратура виявила «суттєві порушення законодавства при відчуженні підприємств ПЕК в Республіці Башкортостан». Співробітники наглядового відомства прийшли до висновку, що процедура приватизації державної власності була порушена «мимо волі Російської Федерації».
У зв’язку з цим прокуратура подала в Арбітражний суд Москви позов «про витребування майна з чужого незаконного володіння та вжиття забезпечувальних заходів у вигляді накладення арешту на акції АНК «Башнефть». Суд заяву задовольнив і наклав арешт на акції «Башнафти», що належать АФК «Система» і ЗАТ «Система-Інвест».
Мосміськсуд напередодні залишив під домашнім арештом до 16 листопада главу АФК «Система» Володимира Євтушенкова.
У суді слідство попросило долучити до матеріалів справи нову постанову про притягнення Євтушенкова до відповідальності, датоване 19 вересня. Як випливає з даних суду, бізнесменові інкримінується ст.33 ч.3 та ст.174 ч.4 Кримінального кодексу. Ст.33 визначає види співучасті у злочині, а ч.3 вказує на організатора діяння. Таким чином, правоохоронні органи вважають Євтушенкова безпосереднім організатором незаконного продажу акцій «Башнафти».
У рішенні, опублікованому на сайті Мосміськсуду, зазначається, що в перший раз акції «Башнафти» були арештовані «для забезпечення вироку в частині цивільного позову, інших майнових стягнень або можливої конфіскації майна» – тобто, для компенсації шкоди потерпілим при продажу акцій нафтової компанії АФК «Система».
Суд врахував, що потерпілі втратили свої акції в результаті дій колишнього глави «Башнафти» Уралу Рахімова та інших осіб. Мосміськсуд порахував законним арешт акцій, незважаючи на те, що АФК «Система» не є учасником кримінального процесу.
У липні 2014 Басманний суд Москви заарештував 84,4% акцій «Башнафти», що належать АФК «Система», у зв’язку зі справою бізнесмена Левона Айрапетяна, який міг брати участь у продажі нафтової компанії «Система» у 2008 році.
За кілька місяців до цього екс-сенатор від Башкирії Ігор Ізместьев дав свідчення про те, що представники АФК «Система» за посередництва Левона Айрапетяна допомогли екс-голові «Башнафти» Уралу Рахімову реалізувати викрадене у регіону майно.
Відносно Рахімова-молодшого в квітня 2014 року було заведено кримінальну справу про розкрадання акцій «Башнафти» на загальну суму 209 млрд руб. Глава АФК «Система» Євтушенков став фігурантом цієї справи. У липні його вперше допитали слідчі, і бізнесмен заявив, що «Башнефть» стала жертвою рейдерської атаки.
Наприкінці серпня Уралу Рахімову було пред’явлено звинувачення в розтраті в особливо великих розмірах та відмиванні грошей. У вересні звинувачення в легалізації незаконно отриманих грошових коштів було пред’явлено вже Євтушенкову.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас