НБУ визнав неплатоспроможним "Грін Банк", він перевів у готівку 20 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ визнав неплатоспроможним "Грін Банк", він перевів у готівку 20 млрд

Кредит&Депозит
3372
Національний банк України (НБУ) визнав неплатоспроможним “Грін Банк” (Київ) у зв’язку із здійсненням ризикової діяльності, що створює загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.
Згідно з повідомленням, рішення про виведення банку з ринку прийнято 24 вересня.
“У 2012 – 2014 роках банк неодноразово порушував законодавство у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, проводив ризиковану діяльність, а отже, створював загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку”, – вказується в повідомленні.
За даними НБУ, протягом 2013-2014 років банк провів фінансові операції щодо переказу коштів в готівкову форму на загальну суму близько 20 млрд грн.
“Враховуючи незначний обсяг депозитів населення, виведення цього банку з ринку ніяк не відіб’ється на стабільності банківського сектора”, – вважають в НБУ.
Згідно з повідомленням, регулятор і надалі має намір жорстко реагувати на здійснення банками ризикових операцій у значних розмірах, які можуть свідчити про свідоме використання банку в протиправних цілях.
В повідомленні також нагадується, що постановою НБУ від 22 вересня 2014 №593 розширене поняття систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансування тероризму: до визначення систематичного порушення банком відповідного законодавства додано встановлення факту здійснення банком ризикової діяльності та застосування Нацбанком до банку двох і більше разів протягом трьох років заходів впливу за порушення законодавства.
В НБУ вважають, що ця постанова дозволить підвищити ефективність банківського нагляду, удосконалити порядок застосування заходів впливу.
“Грін Банк” (раніше банк “Олімпійська Україна”) заснований в 1992 році.
Згідно квартальної звітності банку, до липня-2014 найбільшим акціонером фінустанови було ТОВ “Туаз” (18,8%). Разом з тим, згідно з інформацією, розміщеною на веб-сайті банку, його найбільшим бенефіціаром є Микола Кисельов.
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2014 року по розміру загальних активів (329, 8 млн грн) Грін Банк займав 151-е місце серед 173 діючих банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас