НБУ заборонив іноземним інвесторам продавати українські активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив іноземним інвесторам продавати українські активи

Казна та Політика
597
Згідно з постановою НБУ № 591, з 23 вересня, регулятор наклав табу на повернення за кордон коштів в інвалюті, отриманих іноземними інвесторами в результаті продажу цінних паперів українських емітентів за межами фондових бірж (за винятком держоблігацій), а також корпоративних прав юросіб, не оформлених акціями . Крім того, під забороною опинилося повернення за кордон дивідендів іноземним інвесторам, крім випадків, коли вони виплачуються з цінних паперів, що обертаються на фондових біржах.
Обмежити попит
«Виплата дивідендів – це абсолютно легальна трансакція, але в той час, коли акселерується попит, як від населення, так і від бізнесу. Якщо раніше дивіденди інвестувалися в бізнес, то на сьогоднішній день бізнес хоче вивести дивіденди», – пояснила дії регулятора голова НБУ Валерія Гонтарєва. Ця ініціатива стосується виключно реального сектора. За словами начальника відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитра Сологуба, сьогодні бізнес активно використовує покупку валюти на міжбанківському ринку нібито для виплати дивідендів для хеджування валютних ризиків, а не для фактичного виведення капіталу з країни. У той же час банки підпадають під виняток – всі вони в біржовому списку, як того вимагає закон про акціонерні товариства. Крім того, сьогодні фінустанови не особливо активно виплачують дивіденди своїм акціонерам. За підсумками 2013 Креді Агріколь Банк направив 340, 40 млн грн на виплату дивідендів, Райффайзен Банк Аваль – 9,7 млн грн. Але більше банків з іноземним капіталом, які практично або повністю утрималися від виплати дивідендів, – Укрсоцбанк, УкрСиббанк, ОТП Банк, Альфа Банк (Україна) та інші.
Зачинити двері
Якщо обмеження на виплату дивідендів спрямовано на скорочення валютного попиту з боку реального сектора, то мораторій на продаж активів – в тому числі й на банки і стосується саме відтоку капіталу за кордон. За минулий рік країну покинуло $ 2,6 млрд раніше вкладених іноземних інвестицій, головним чином за рахунок відходу європейських банківських груп – австрійської Erste Group, шведської Swedbank, французької Societe Generale, грецької Alpha Bank, а також кіпрських Fintest Holding Ltd і Kalouma Holdings Ltd, які володіли Кредитпромбанком. Ще $ 6,8 млрд., або 90% прямих іноземних інвестицій, які надійшли в країну за попередні два роки, українська економіка недорахувалася за перше півріччя поточного року. За цей період країну залишив Банк Кіпру. Правда, основна вина відтоку в цьому році все ж лежить на курсовій різниці, що утворилася в результаті знецінення гривні.
На сьогоднішній день в Україні залишилося 50 банків з іноземним капіталом, і деякі з них, наприклад Райффайзен Банк і UniCredit Group, не заперечують можливості відходу з країни. Приміром, у вівторок стало відомо, що НБУ не схвалив угоду з продажу грецьким банком Eurobank Ergasias української «дочки» Універсал Банку вітчизняної Delta Group Bank, що належить Миколі Лагуну. Згідно з домовленостями, досягнутими банками в серпні, сума операції, яка планувалася до кінця 2014 р, повинна була скласти 95 млн євро.
У той же час, на думку експертів, короткостроковість цього обмеження не дозволить відлякати іноземних інвесторів від України. І навряд чи вплине на можливості Фонду гарантування вкладів фізосіб залучити інвесторів в проблемні банки. «В Україні війна і рецесія – іноземні інвестори і так не хочуть сюди заходити, – вважає Сологуб, – тих же, які захочуть зайти, ця постанова не зупинить, адже вона діятиме недовго».
Олена Снєжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас