Назад в 1990-і: Київ зіткнувся з віяловими відключеннями електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назад в 1990-і: Київ зіткнувся з віяловими відключеннями електроенергії

Енергетика
743
В столичне життя повернувся призабутий атрибут 1990-х – віялові відключення електроенергії. Forbes Україна також потрапив під їх вплив – останні два дні через декілька раптових відключення електроенергії страждала робота редакції. У такому ж становищі опинилися всі промислові споживачі Подільського району Києва.
Вчора компанія «Укренерго», яка керує енергосистемою України, повідомила про введення графіка відключень електроенергії по країні. Як зазначалося в офіційному релізі ПАТ «Київенерго», вони торкнуться промпідприємств і організацій, що не належать до сфери життєзабезпечення, соцзабезпечення або житлового фонду.
Відлуння війни
Основною причиною розробки такого графіка стала нестача вугілля на складах теплових електростанцій (ТЕС). Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан сподівається, що робота енергосистеми зможе налагодитися до початку листопада. «На жаль, через ведення бойових дій на Донбасі ми зараз втратили близько 1-1,2 млн тонн вугілля, які отримували з підприємств, що знаходяться на території України, яку ми не контролюємо. Але ми рухаємося до збалансування ринку електроенергії, ми його збалансуємо до 1 листопада », – зазначив Продан.
Складнощі з подачею вугілля на ТЕС виникли через посилення збройного протистояння на Донбасі, де розташовані шахти. Більшість вугледобувних підприємств захоплюється бойовиками. А з тих, що працюють не завжди є можливість вивезти вугілля – зруйновані транспортні магістралі. Крім того, 6 з 14 великих ТЕС, що працюють в Україні, також знаходяться в зоні проведення антитерористичної операції. Їх сумарна встановлена потужність становить близько 15% загальної встановленої потужності в країні.
За статистикою Міненерго, видобуток вугілля в Україні в серпні скоротився на 60%. До 1 вересня тільки 24 шахти з 91, які знаходяться в підпорядкуванні паливного відомства, працювали в нормальному режимі. «Якщо раніше державні шахти видобували близько 70 тис тон вугілля на добу, то зараз – 20 тис тонн», – повідомив Юрій Зюков, перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості. За його словами, в серпні всі шахти України видобули всього 700000 тонн вугілля, при цьому «кілька місяців тому добували під 2 млн тонн на місяць».
Російський слід
Щоб компенсувати дефіцит вугілля, Міненерго має намір його імпортувати з ПАР та Росії. Обсяг – 1 млн тонн до кінця року. Але поки немає ознак реального поліпшення ситуації в зоні бойових дій в Донецькій і Луганській областях, очевидно, що віялові відключення електроенергії продовжуватимуться, щоб створити запас міцності для Об’єднаної енергосистеми країни (ОЕС).
«Запасів вугілля на теплових електростанціях майже немає, а вони дають близько 28% всієї електроенергії за системою», – розповів Forbes Микола Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок України.
Народний депутат Микола Рудьковський, член комітету Верховної ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, звернув увагу на структуру власності українських обленерго, які постачають електроенергію споживачам. Так, російський холдинг VS Energy International, підконтрольний депутату Держдуми РФ Олександру Бабакову (він також є спецпредставником президента РФ по взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном), володіє акціями 10 українських обленерго, причому діяльність восьми з них контролює.
Зокрема, VS Energy належить близько 95% акцій в «Севастопольенерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго» і «Житомиробленерго»; 89,12% «AES Київобленерго» і 84,56% акцій «AES Рівнеобленерго». Група також володіє близько 70% «Чернівціобленерго», 64,3% «Одесаобленерго» і близько 15-20% – «Хмельницькобленерго» і «Миколаївобленерго».
Тривогу Рудьковського поділяє і Волинець. «Ми спостерігаємо процес навмисного ослаблення, цілеспрямованого знищення української економіки та енергетики Росією. Тому що вугільна галузь – це фундамент всієї енергетики», – констатує Волинець. Він прогнозує, що якщо віялові відключення в Україні продовжаться, з’являться передумови для «народного бунту під час холодів», а «Росія на цьому дуже серйозно зіграє».
«Складається дуже складний режим роботи енергосистеми країни, особливо в майбутній опалювальний сезон», – підтверджує Іван Плачков, голова наглядової ради ПАТ «Київенерго». За його словами, для ефективного антикризового управління такою складною ситуацією не вистачає скоординованих дій не тільки на державному рівні, а й на рівні Києва. «Адже в жовтні парламентські вибори, всі хочуть бути хорошими. Проблема в тому, що вибори пройдуть, а взимку всі будуть один одного звинувачувати», – зазначив Плачков.
Навіщо потрібні віялові відключення
При скороченні можливостей Об’єднаної енергосистеми України з виробництва електроенергії існує ризик виникнення ситуації, коли попит на ресурс буде перевищувати пропозицію. Щоб не допустити глобальної аварії в ОЕС через її дисбаланс, практикуються віялові відключення споживачів. Для цього диспетчер в режимі реального часу відстежує зміни навантаження і потужності, і якщо розвиток ситуації може привести до перевищення навантаження над потужністю, частина споживачів відключається на певний час – як правило, на кілька годин на добу.
Віялові відключення можна спланувати і скласти їх графік. Без їх проведення існує ризик глобальної аварії в ОЕС, що може залишити без енергопостачання одночасно всіх споживачів на період від кількох годин до кількох днів.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас