Росія втрачає ласий шматок: Україна буде економити 100 млн. долл. щороку за рахунок власного сховища для відпрацьованого ядерного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія втрачає ласий шматок: Україна буде економити 100 млн. долл. щороку за рахунок власного сховища для відпрацьованого ядерного палива

Енергетика
2078
Україна в 2017 році за базовим сценарієм завершить будівництво власного ЦСВЯП – Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Про це заявив під час круглого столу на 12-му Міжнародному форумі “Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє” Олександр Рибчук, “Атомпроектінжиніринг”.
“Це сховище є складовою енергетичної безпеки України. 9 енергоблоків на трьох атомних станціях України щорічно відправляють відпрацьоване паливо до Росії. Україна за це платить близько 100 млн. дол. І оскільки блоки не можуть працювати і не відправляти відпрацьоване паливо, це ситуація з точки зору безпеки держави та економіки була досить давно вирішена і ще роки тому було прийнято рішення про будівництво централізованого сховища для цих трьох атомних електростанцій”, – пояснив він.
Сховище дозволить посилити ядерну енергетичну безпеку держави, відмовитися від послуг вивозу відпрацьованого ядерного палива. “Крім того, дозволить реалізувати проміжне рішення для відпрацьованого палива, при якому ми маємо систему, яка це паливо зберігає, досить тривалий час і в безпечних і не дуже дорогих умовах. Майбутні покоління можуть розвинути технології і потім це паливо використовувати як енергетичний ресурс. В даному випадку, це будуть ресурси України”, – зазначив Рибчук.
“ЦСВЯП буде не дешевим – повна вартість оцінюється в більше 1 млрд. дол., але це здебільшого вироблятиметься на підприємствах України і будуть створені нові робочі місця, нові виробництва. Це даватиме певний економічний і соціальний ефект”, – додав він.
Нагадаємо, 26 серпня цього року в зоні відчуження Чорнобильської АЕС почалося будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, яке надходить з українських атомних електростанцій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас