Безпілотні вантажівки Mercedes будуть управлятися за допомогою планшета — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безпілотні вантажівки Mercedes будуть управлятися за допомогою планшета

Технології&Авто
3389
Через 10 років Mercedes-Benz планує почати серійний випуск вантажних автомобілів на самоуправлінні. Прототип такої машини, створеної з урахуванням максимального комфорту водієві, німецький виробник привіз на автосалон в Ганновер.
Концерн Daimler, що виробляє автомобілі під маркою Mercedes-Benz, представив прототип вантажної машини з функцією автономного управління. Концепт одержав назву Future Truck 2025, з якого можна здогадатися, що німецький виробник планує випустити безпілотну «вантажівку майбутнього» через 10 років.
Робота автопілота на машині протестована влітку 2014 р. Під час випробувань частково самокерована «фура» рухалася по німецькому автобану без безпосередньої участі людини – маневрувала, зберігала смугу руху, пригальмовувала і прискорювалась до 85 км/год.
Електронна система, що дозволяє тягачу їхати самостійно, включає набір радарних датчиків, розташованих спереду і з боків, а також фронтальну 3D-камеру. Остання володіє кутами огляду в 45 градусів по горизонталі і 27 градусів по вертикалі. Камера сканує ділянку довжиною 100 метрів перед автомобілем, розпізнаючи смуги руху, дорожні знаки, стаціонарні або рухомі об’єкти, в тому числі пішоходів.
Вантажівка також оснащена функцією Blind Spot Assist для безпечного перестроювання в потоці і здійснення поворотів на перехрестях. Крім того, прототип може взаємодіяти з іншими транспортними засобами на дорозі, отримуючи від них інформацію про затори, проблемні ділянки та інші корисні відомості. Бездротове «спілкування» автомобілів можливе на відстані до 500 м один від одного.
Дизайн Future Truck 2025 створений в дусі мінімалізму і включає аеродинамічно плавні форми. Велику частину лицьової поверхні кабіни займає світлодіодне підсвічування, яке після активації автопілота стає блакитним, а при їзді в «ручному» режимі – білим. Під час маневрів частина ліхтарів загоряється помаранчевим кольором, виконуючи функцію поворотників.
Салон концептуальної вантажівки Mercedes-Benz оброблений натуральними матеріалами, в тому числі деревом. Водійське крісло відкидається і повертається на 45 градусів, дозволяючи далекобійнику зайняти більш зручне положення, коли машина їде в автоматичному режимі.
Цікавою знахідкою німецьких інженерів став знімний планшетний комп’ютер. Цей пристрій дозволяє керувати електронними функціями автомобіля (наприклад, регулювати роботу кліматичної установки і мультимедійної системи), вибудовувати маршрут руху в навігаційному додатку, отримувати інформацію від диспетчерів і т.п. При їзді на автопілоті водій може відключити планшет від центральної консолі і використовувати його для читання книг або розважальних функцій.
Mercedes-Benz покаже Future Truck 2025 в рамках Міжнародного автосалону комерційних автомобілів (International Commercial Vehicles Show), який проходить з 25 вересня по 2 жовтня в Ганновері. До 2025 р. німецький виробник сподівається створити серійні вантажні автомобілі на базі поточного прототипу Future Truck 2025.
За матеріалами:
cnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас