Китай гальмує виділення Росії авансу в $ 25 млрд на газопровід "Сила Сибіру" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай гальмує виділення Росії авансу в $ 25 млрд на газопровід "Сила Сибіру"

Енергетика
5755
Питання отримання авансу від Китаю для будівництва газопроводу «Сила Сибіру» не вирішене, проте в «Газпромі» не вважають це критичним. «Необхідності в авансі немає», – заявив заступник голови правління «Газпрому» Олександр Медведєв на прес-конференції в Южно-Сахалінську.
«Він міг би служити інструментом коригування ціни (з продажу газу CNPC) в бік зниження, зважаючи на чинний режим митного збору. Потенційно аванс міг би бути вигідний обом сторонам, але нічого критичного в застосуванні або незастосуванні авансу немає, і “Газпром”, не очікуючи остаточного відкриття або невідкриття питання, приступив до будівництва газопроводу», – зазначив він.
«Поки питання (з авансом) зависло в повітрі», – сказав Медведєв. У травні «Газпром» і CNPC підписали 30-річний контракт на поставку газу в Китай. За словами голови правління «Газпрому» Олексія Міллера, сума контракту C CNPC – $ 400 млрд. «Газпром» повідомив, що контракт підписаний на взаємовигідних умовах і включає формулу ціни з прив’язкою до нафтового кошика і умову «бери або плати». Пізніше гендиректор «Газпром експорту» Олександр Медведєв заявив, що Газпром і Китай погодили аванс по газовому контракту на $ 25 млрд. Виплата авансу Китаєм відбудеться до початку поставок газу, зазначав він, а поставки почнуться через 4 роки або через 6 років, якщо китайська інфраструктура не буде готова до прийому газу.
Для поставок газу в Китай «Газпрому» необхідно $ 55 млрд. Це не тільки будівництво трубопроводу «Сила Сибіру» протяжністю 4800 км, а й освоєння Ковиктинського і Чаяндінського родовищ. Контракт передбачає початок поставок газу з 2018 року, але допускає можливість відстрочки на два роки з ініціативи однієї зі сторін.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас