Як вплине на ціну бензину анонсоване підвищення акцизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вплине на ціну бензину анонсоване підвищення акцизу

Казна та Політика
1843
Кабмін запропонував Раді підвищити акциз з тонни бензину на 6 євро – до 204 євро. Як це позначиться на ціні палива, НВ прокоментував Сергій Куюн.
Запропоноване Кабміном підвищення акцизу на бензин на 3% не приведе до істотного подорожчання бензину, вважає директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.
За його словами, незначне підвищення акцизу – на 2-5% – призводить до подорожчання бензину не більш ніж на 10-20 коп. за літр.
“Коли бензин коштує вже 17 грн / літр, ці 10-20 копійок погоди не зроблять. Ніхто їх навіть може і не помітить, адже за останні півроку ціна на бензин виросла на 6 грн за літр через девальвацію. Тому, ціна виросте незначно , але при цьому і ринок не впаде, і бюджет наповниться “, – вважає Сергій Куюн. Він вважає, що парламент ініціативу Кабміну підтримає.
За словами Куюна, для уряду підвищення вартості акцизу на бензин – самий простий і швидкий спосіб поповнити бюджет. “Умовно кажучи, якщо раніше з акцизів до бюджету йшло 5 млрд грн, то після нинішнього підвищення йтиме 6 млрд грн”, – говорить Куюн. Тому всі без винятку українські Кабміни завжди “простягали руки” до цього. Традиційно підвищення акцизу лягає на плечі кінцевого споживача, оскільки веде до пропорційного підвищення ціни на бензин.
При цьому, за словами експерта, набагато більше грошей до бюджету могла б принести боротьба з тіньовим сектором цього ринку. За його оцінками, він займає сьогодні 20-30% всього ринку палива. Якщо його ліквідувати, це принесе в бюджет зайвих 7 – 9 млрд грн.
“Але на жаль, такий спосіб набагато більш трудомісткий і енергоємний. Легше “домалювати” новий податок і все”, – відзначає Куюн.
Через підвищення акцизу тіньовий сектор буде тільки рости.
“Зараз за рахунок одного тільки акцизу тіньовики економлять на тонні бензину 198 євро. Плюс ще 20% – за рахунок економії ПДВ, яким обкладається акциз. Разом, мотивацією для тіньового сектора є вже економія 240 євро на тонні. А це вже більше $ 300 на тонні одного акцизу. Це шалені гроші, з урахуванням того, що для трейдерів кожен долар є предметом запеклого торгу, – пояснює Куюн. – І чим вищі податки, тим більші суми економлять тіньовики. Зараз вони не платять 200 євро акцизу, а будуть не платити 250 євро. Заробіток на рівному місці”.
Востаннє вартість акцизів підвищувалася три роки тому. Тоді його підняли досить високо – з 182 до 198 євро / тонна. До того вартість акцизів на бензин становила 132 євро / тонна, а ще раніше – 60.
З урахуванням майбутнього підвищення розмір акцизу на бензин за останні вісім років виріс в 3,4 рази.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас