Попит на нові кредити з боку китайського бізнесу ослаб в III кварталі - опитування НБК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на нові кредити з боку китайського бізнесу ослаб в III кварталі - опитування НБК

Кредит&Депозит
76
Попит на нові кредити з боку китайського бізнесу ослаб в третьому кварталі 2014 року, повідомляє MarketWatch з посиланням на результати опитування, проведеного Народним банком КНР (НБК, Центробанк країни).
Індикатор оцінки банками попиту на кредити в липні-вересні зменшився до 66,6% проти 71,5% у попередньому кварталі.
В опитуванні, проведеному НБК, взяли участь близько 3,1 тис. фінансових інститутів країни. Погіршення індикатора підтверджує, що представники бізнесу в Китаї песимістично оцінюють перспективи зростання економіки країни, відзначають експерти.
Скорочення попиту на кредити в виробничому секторі КНР було істотнішим, ніж в невиробничому секторі, при цьому падіння попиту відзначено як серед великих, так і серед дрібних компаній, свідчать результати опитування.
У середу НБК оголосив, що надасть п’яти найбільшим банкам країни 500 млрд юанів ($81 млрд) для стимулювання кредитування. В четвер китайський ЦБ знизив ставку по 14-денних операціях РЕПО, що використовуються для кредитування комерційних банків, на 20 базисних пунктів – до 3,5%, що стало другим несподіваним кроком в плані пом’якшення монетарної політики, вжитим на цьому тижні.
НБК щоквартально проводить три окремі опитування – представників фінінститутів, бізнесу і вкладників банків.
Опитування представників понад 5,9 тис. виробничих підприємств КНР показало зниження їхньої довіри до економіки в третьому кварталі цього року. Індикатор довіри впав на 1,3 процентного пункту (п.п.) – до 63,6%.
Респонденти відзначили поліпшення перспектив експорту при збереженні слабкого внутрішнього попиту.
Індикатор нових експортних замовлень збільшився на 0,2 п.п. – до 49,9%, внутрішніх замовлень – знизився на 1,6 п.п., до 46,9%.
Між тим, китайські споживачі продовжують відкладати на майбутнє плани купівлі нової нерухомості, очікуючи подальшого зниження цін на житло, свідчать результати ще одного проведеного НБК опитування.
Близько 14,2% опитаних в період з липня по вересень громадян заявили про готовність придбати житло протягом наступних трьох місяців, у другому кварталі цей показник склав 14,4%.
Близько 15,8% респондентів очікують подальшого падіння вартості нерухомості (15,1% у попередньому кварталі).
“Неприйнятно високими” вважають нинішні ціни на житло близько 60% опитаних.
Падіння цін на новобудови в серпні 2014 року було зафіксовано в 68 з 70 великих міст, свідчать дані Національного статистичного управління КНР. Показник є найвищим з січня 2011 року.
В останньому опитуванні взяли участь 20 тис. осіб в 50 містах КНР.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас