Україна може отримати $8-12 млрд від приватизації титанових підприємств - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може отримати $8-12 млрд від приватизації титанових підприємств - експерти

Фондовий ринок
1176
Україна в разі відновлення повного контролю над підприємствами титанової галузі, якими зараз керує менеджмент Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа, може отримати 8-12 млрд дол. до бюджету від продажу цих підприємств на відкритих аукціонах.
Про це на прес-конференції повідомив директор компанії «Аналітична група Da Vinci AG» Анатолій Баронін.
«За оцінками, продаж підприємств на відкритих приватизаційних аукціонах дозволить залучити до державного бюджету від 8 до 12 млрд дол.», – сказав Баронін. Він розповів, що в список підприємств титанової галузі входять: Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК), “Сумихімпром”, Вольногорський гірничо-металургійний комбінат, Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат і «Кримський Титан».
При цьому Баронін зазначив, що для приватизації підприємств державі необхідно відновити повний контроль над раніше орендованими Group DF підприємствами (Іршанський і Вільногірський комбінати), а також розслідувати законність продажу групі «Кримського Титану» і передачу контролю управління над ЗТМК і «Сумихімпромом».
«Повернення активів в держвласність є важливим не тільки з точки зору майбутнього продажу, але треба також враховувати те, що контроль над цими підприємствами було отримано бізнесменом Фірташем далеко не легітимним шляхом і за активної участі представників минулої влади», – зазначив експерт.
За його словами, претендувати на ці активи можуть дві світові компанії – австралійсько-британська Rio Tinto і китайська Baoji Titanium, які мають значні кошти для їх придбання і модернізації. При цьому, за словами Бароніна, для залучення в титанову галузь великих компаній продаж потрібно організувати на чесних відкритих аукціонах, щоб не було елементів корупційності, які дозволяють приватизувати підприємства під конкретного покупця.
З його думкою погодився присутній на прес-конференції віце-президент Центру дослідження корпоративних відносин В’ячеслав Бутко. Він підтвердив потенційну можливість отримання до держбюджету до 12 млрд дол. В разі продажу підприємств титанової галузі на відкритих аукціонах за умови, що єдиним критерієм визначення переможця буде найвища з цін, запропонованих учасниками аукціону.
При цьому Бутко підкреслив, що держава може залишити підприємства титанової галузі у своїй власності, проте вона не має коштів для їх розвитку, а чиновники не довели свою управлінську ефективність.
«Ще шотландський економіст Адам Сміт писав: «Держава – найгірший власник». На жаль, у випадку з Україною це підтверджується», – зазначив Бутко. Керуючий партнер Da Vinci AG Андрій Колпаков розповів, що Україна входить до десятки країн з запасами і потужностями з переробки титанової сировини, однак через неефективне управління підприємствами за останні кілька років втратила значну частку продажів на світовому ринку.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас