НБУ планує ввести "інститут кураторства" в банках України на постійній основі - Гонтарєва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ планує ввести "інститут кураторства" в банках України на постійній основі - Гонтарєва

Кредит&Депозит
1051
Інститут кураторства є загальновизнаною світовою практикою в діяльності центральних банків, і Національний банк України також планує активно впроваджувати й розвивати його, прокоментувала голова НБУ Валерія Гонтарєва надання регулятором днями стабілізаційних кредитів двом системним банкам на загальну суму близько 2 млрд грн з призначенням в ці фінустанови кураторів .
“Ми також плануємо надалі ввести інститут кураторства на постійній основі, особливо в системних банках, навіть незалежно від надання ресурсної підтримки Національним банком”, – сказала голова українського центробанку агентству “Інтерфакс-Україна”.
Вона повідомила, що зараз відпрацьовуються механізми нагляду та контролю за використанням державних коштів банками і своєчасним виконанням ними зобов’язань перед клієнтами і вкладниками.
Як зазначила В.Гонтарєва, в кожен банк, який отримав від НБУ стабілізаційний кредит або кредити на підтримку ліквідності, крім короткострокових кредитів під заставу високоліквідних державних цінних паперів через механізм щоденних тендерів, вже призначено куратора.
“Таке рішення прийнято регулятором для посилення контролю за належним використанням коштів рефінансування”, – пояснила голова Нацбанку.
За її словами, це нормальний робочий процес, і НБУ розглядає банки, що отримали нещодавно стабілізаційні кредити, як системні, тобто найважливіші для фінансової стабільності банківської системи країни.
Як повідомлялося, стабілізаційний кредит надається платоспроможному банку для підтримки ліквідності на строк до двох років, а в разі продовження – на термін до року. При цьому загальний термін користування стабкредитом не може перевищувати п’яти років.
Нацбанк з 2012 року ввів умову продовження стабілізаційного кредиту призначення в банк куратора. В даний час куратори призначені в 34 банки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас