Нардепи прийняли 2 дуже важливі закони щодо сепаратистського Сходу: всі деталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи прийняли 2 дуже важливі закони щодо сепаратистського Сходу: всі деталі

Казна та Політика
13116
Верховна Рада України на закритому засіданні у вівторок прийняла президентський закон про введення особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки, а також про проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня нинішнього року. Як повідомили деякі народні депутати в соцмережах, за ухвалення відповідного законопроекту №5081 проголосувало 277 парламентаріїв.
Згідно з документом, зареєстрованому на сайті Верховної Ради, держава гарантує “недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності і покарання осіб-учасників подій на території Донецької, Луганської областей”.
Крім того, держава гарантує право використання російської чи іншої мови “в суспільному та приватному житті, вивчення і підтримку російської і будь-якої іншої мови, їх вільний розвиток і рівноправність”.
Закон також передбачає проведення місцевих виборів в цьому регіоні 7 грудня.
“Повноваження депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим законом, не можуть бути достроково припинені”, – сказано в тексті документа. Крім того, вводиться особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань. Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів.
Закон також передбачає підписання угоди про економічнй, соціальний і культурний розвиток окремих районів.
“Держпідтримка полягає у введенні відмінному від загального економічного режиму здійсненні господарської та інвестиційної діяльності, спрямованої на відновлення об’єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об’єктів, розташованих в окремих районах Донецької та Луганської областей “, – йдеться в тексті документа.
Закон передбачає також щорічну бюджетну держпідтримку соціально-економічного розвитку окремих районів. “Україна гарантує визначення таких видатків загального фонду держбюджету захищеними видатками, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень”, – сказано в документі.
Передбачається “посилення і поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування окремих районів з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації на основі угод про прикордонне співробітництво, які складаються територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами в межах компетенції , встановленої законом “.
На території цих районів рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, координація їх діяльності здійснюється відповідним сільським, селищним, міським головою. “Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах з числа громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах окремих районів Донецької та Луганської областей”, – сказано в прийнятому законі.
Також Верховна Рада прийняла закон, що звільняє від кримінальної відповідальності деякі категорії осіб, які вчинили кримінальні злочини в період з 22 лютого 2014 до дня набрання чинності даного закону на територіях Донецької та Луганської областей, де проводилась антитерористична операція (АТО).
Як повідомили народні депутати в соцмережах, на підтримку цього закону на закритому засіданні у вівторок проголосувало 287 парламентаріїв.
Відповідний законопроект “Про недопущення переслідування і покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей” був внесений президентом України Петром Порошенком і зареєстрований у Верховній Раді у вівторок вранці під №5082.
Відповідно до закону, від кримінальної відповідальності звільняються учасники збройних формувань або особи, задіяні в таких формуваннях, які в період з 22 лютого 2014 до дня набрання чинності даного закону на території Донецької та Луганської областей, на якій проводилась АТО, скоїли дії, які містять ознаки злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України. Також ця норма стосується осіб, які брали участь в діяльності самопроголошених органів в Донецькій і Луганській областях або протидіяли проведенню АТО.
Такі особи звільняються від кримінальної відповідальності за умови, що вони протягом місяця з дня набрання чинності законом звільнили або не утримують заручників, добровільно здали державним органам або не зберігають вогнепальну зброю, боєприпаси, військову техніку, вибухівку, не займають приміщення держорганів і органів місцевого самоврядування. Крім того, вони не повинні брати участь у блокуванні роботи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій в Донецькій і Луганській областях, про що подали відповідну заяву в орган досудового розслідування, який здійснює кримінальне провадження.
Відповідні кримінальні провадження мають закрити.
Крім того, від адміністративної відповідальності, відповідно до закону, звільняються особи, які у зазначений період на території Донецької, Луганської областей, де проводилась АТО, скоїли діяння, що містять ознаки адміністративних правопорушень, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.
У той же час дія закону не поширюється на осіб, які є підозрюваними, обвинуваченими (підсудними) і не здійснили дії, передбачені ч. 2 ст. 1 даного закону, та / або підозрюються (звинувачуються) у вчиненні діянь, за ст. 112, 113, 115, ч. 2 ст. 121, ч. 2 ст. 147, ст. 149, 152, 153, 187, 201, 258, 297, 348, 349, 379, 400, 442, 443, 444 Кримінального кодексу України, або засуджені за вчинення злочинів, передбачених цими статтями. Також не підпадають під закон особи, які вчинили дії, які призвели до падіння 17 липня 2014 в Донецькій області літака компанії “Malaysia Airlines” рейсу МН17, та / або перешкоджали проведенню розслідування цієї авіакатастрофи.
Питання про застосування закону вирішує суд у судовому порядку.
Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас