«Київ уміє виживати» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Київ уміє виживати»

Казна та Політика
650
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк надіслав українцям неоднозначний меседж. За його словами, нинішньої зими ми не замерзнемо, але й тепло (нам) не буде. Втім, в останньому мало хто сумнівається навіть у Києві. За даними на ранок вівторка, в столиці України без гарячого водопостачання залишалося 4,98 тисячі споживачів або 31,9% тих, кому ПАТ «Київенерго» надає послуги з централізованого опалювання і гарячого водопостачання. Як повідомили в компанії, така ситуація пояснюється як рішенням уряду про обмеження, з метою економії палива, забезпечення теплоджерел компанії природним газом, так і проведенням різних видів технічних робіт для стабільного проходження опалювального сезону 2014—2015 років.
Проблеми енергопостачання й енергозбереження в столиці стають сьогодні глобальними, зазначає депутат Київради, екс-голова КМДА Володимир Бондаренко. «Теплостійкість наших житлових і нежитлових приміщень значно нижча, ніж у Європі, і для того, щоб зробити її хоча б мінімально європейською, потрібні серйозні капіталовкладення, яких ніде взяти, — констатує депутат міськради, — і цього року в цьому напрямі навряд чи щось зміниться. Ми розуміємо, що тепломережі багато в чому гріють космос, а не наші будинки». Він зазначає, що в Києві близько 85% труб не мають необхідної теплоізоляції, вони зношені, що нерідко призводить до аварій, зокрема й у зимовий період.
Бондаренко впевнений, що якість теплопостачання столиці багато в чому визначена «політикою і поведінкою монополістів, а це фактично приватні компанії, олігархи, які продовжують на цьому заробляти собі величезні гроші, не думаючи про модернізацію і забезпечення ефективності». Він також говорить про «серйозні елементи нерозпорядливості, неуваги до системи підготовки до зими». Депутат згадує, що понад місяць тому він звертав увагу секретаря Київради на ці проблеми і просив заслуховувати хоча б повідомлення міської влади про стан теплового господарства — в чому воно готове, а в чому не готове. У відповідь депутат почув: цього питання немає на порядку денному… «Якщо його тоді не було, то через деякий час воно буде єдиним питанням на порядку денному міста», — прогнозує Бондаренко і зазначає, що Київ сьогодні готовий до зими лише частково. Причому, за його словами, географія цієї готовності дивним чином збігається з тими районами, де живуть далеко найбідніші жителі Києва… Втім, Бондаренко впевнений у тому, що «Київ уміє виживати» і, незважаючи на те, що нинішній зимовий сезон буде важким, ніякого колапсу в столиці не буде.
Екс-міністр ЖКГ і нинішній голова Спілки власників житла України Олексій Кучеренко вважає своїм першочерговим завданням не панікувати і заспокоїти людей, відверто говорити з ними про існуючі ризики і про те, що від них вимагається. При цьому він ніби відділяє монополістів і їх власників, уточнюючи, що «без «Київенерго» ми прожити не можемо», тоді як у власника цієї компанії — ДТЕК «свої таргани в голові, геополітичні або якісь інші інтереси». «І зовсім не обов’язково, що цей власник і завтра ним залишиться», — натякає на щось екс-міністр і згадує про механізм тимчасової адміністрації, який використовується НБУ для того, щоб не дати розкрадати якийсь проблемний банк.
Кучеренко розповідає про свою бесіду («десять хвилин тому») з головою Мінпаливенерго Юрієм Проданом, інформації і професіоналізму якого він довіряє. Вже сьогодні, за словами міністра, в ПСГ України закачано 16 мільярдів кубометрів газу. А якщо ще 5—6 мільярдів, за його оцінками, отримаємо реверсом з Угорщини, Словаччини і Польщі, то це зняло б «катастрофічні» проблеми. І основний ризик, як вважає Кучеренко — це наявність газу.
А крім того, зазначає він, ми дуже залежимо і від українського вугілля, адже воно поганої якості, погано горить, оскільки в ньому чимало породи, і воно «шалене» за ціною. Причому близько 13 мільярдів гривень на рік ішло на його субсидування — «я підкреслюю, субсидування не шахтарів, вони нічого там під землею не отримували — ці гроші ділила обмежена кількість сімей. Це колосальні гроші. Вони не йшли ні на безпеку людей, ні на якість (вугілля)». Кучеренко констатує, що 85% теплової генерації сконцентровано «в рамках однієї компанії, ДТЕК». Тому він покладає на «товариша власника ДТЕК» персональну відповідальність за роботу його компаній. А що стосується вугілля, то його нам («якщо бізнесу побігти швидко») привезуть і з Австралії або з ЮАР.
Але основними платниками, додає голова Спілки власників житла, будемо ми з вами як споживачі… Від імпортного вугілля легко перекинути місток до наших тарифів, що Кучеренко й робить: «На жаль, нас із вами і державних регулювальників осідлали монополії, і той зовнішній фронт, який ми маємо з Росією, відкрито й усередині. Монополісти пішли в неприкриту атаку у всіх напрямах, на всіх лініях, які входять у наш будинок, а це газ, тепло, електроенергія, вода». «Тиждень тому вийшли два укази Президента (про створення незалежної комісії з регулювання енергетичних і житлово-комунальних тарифів. — Авт.), — продовжує екс-міністр, — нехай вони вимагають серйозного юридичного доопрацювання, але, по суті справи, ними Президент узяв на себе систему формування і регулювання тарифів».
Кучеренко не схвалює рішення київської влади про обмеження подачі киянам гарячої води і пояснює його тим, що міська влада хотіла солідарно з урядом виступити за економію газу. «Найстрашніше для мене як для голови Спілки власників житла, — пояснює він свою позицію, — полягає в тому, що при цьому постраждали платники — вони платять, а їм не дають товару. Так бути не повинно. Я не думаю, що реальний економічний ефект виправдав такий захід». Екс-міністр підкреслює, що в Києві втрати в тепломережах становлять 19%, і вони «покладаються на нас із вами, оскільки закладені в тариф, який виводиться або на нас, або на бюджет («бюджетних дотацій уже немає, тому монополіст за допомогою регулятора все це постарається вставити в тариф)»…
Звісно, «День» не має права ігнорувати й точку зору цього самого монополіста, який винен уже за визначенням… Як повідомили «Дню» в дирекції з комунікацій «Київенерго», минулий рік був рекордним за реконструкцією тепломереж, і практика показала, що Київ може «витримати» переукладання близько 100 кілометрів. Тому нинішнього року розроблено карти найбільш ушкоджуваних ділянок — своєрідний топ-100 вузьких місць. Від початку року «Київенерго», відповідно до інвестпрограми, здійснив повну заміну тепломереж, проклавши 48 кілометрів попередньо ізольованих металевих або пластикових труб, термін експлуатації яких становить близько 50 років. До початку нинішнього опалювального сезону планується замінити 70,1 кілометра сумнівних труб. Наразі в активній фазі роботи на 18 ділянках у п’яти районах столиці. Виходить, «монополіст» усе-таки не байдикує…
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас