Поляків непокоїть прикручений газовий кран, а США обговорюють “особливий статус” для східних районів України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поляків непокоїть прикручений газовий кран, а США обговорюють “особливий статус” для східних районів України

Світ
1531
Можливе надання “особливого статусу” частині регіонів Донецької та Луганської області поки не піддали прямій критиці, але вже назвали його “джерелом найрізноманітніших інтерпретацій”. Водночас, не залишається без уваги і енергетична проблема Європи – скорочення обсягу поставок газу бентежить Прольшу. Водночас, РФ розплачується за дії в Україні іншою монетою – курс рубль-долар оновив сьогодні свій мінімум. Про все це – у свіжому огляді іноземних ЗМІ від Finance.UA
The Wall Street Journal: Пан Порошенко виклав план про більшу автономію територіях на сході країни, яка підконтрольна повстанцям, але сказав, що вони не будуть настільки незалежні, як того жадають сепаратисти.
Москва також підтвердила свої надії на мирну угоду: прем’єр Дмитро Медведєв заявив, що Росія прихильна до мирного врегулювання п’ятимісячного конфлікту між українськими силами і сепаратистами.
Тим не менш, президент Росії Володимир Путін обрушився з критикою на Захід, звинувачуючи організацію Північноатлантичного договору в провокуванні кризи в Україні аби “реанімувати” союз.
The Independent: Порошенко сказав, що збирається запропонувати законопроект на наступному тижні, який надасть «особливий статус» частинам Донецької та Луганської областей Східної України, які тепер контролюють сепаратисти.
Але залишився непохитним, відкидаючи вимоги сепаратистів у повній незалежності для своїх регіонів і виду радикальної “федералізації”, яку пропонує Росія.
“Мінський протокол передбачає відновлення та збереження українського суверенітету на всій території Донбасу [у Східній Україні], в тому числі, що контролюється бойовиками,” сказав пан Порошенко. Тим не менш, він сказав, що угоду про припинення вогню було не легко підтримувати, тому що “терористи” постійно намагаються спровокувати сили Києва.
The New York Times: Президент України Петро Порошенко заявив в середу, що основна частина російських військ була виведена з території України, і це крок, який, за його словами, підвищує шанси припинення вогню на південному сході.
Президент також оголосив про плани просування вперед закону, спрямованого на закріплення хиткого перемир’я, яке було досягнуте минулої п’ятниці.
Пан Порошенко, здавалося, намагається створити відчуття руху навколо мирного процесу, навіть при тому, що кінцевий результат залишається предметом важких переговорів. Закон, про який він говорив, наприклад, був джерелом найрізноманітніших інтерпретацій.
Portal gospodarczy wnp.pl Хоча причина скорочення поставок газу може бути прозаїчною, цей факт викликає серйозне занепокоєння. Слід підкреслити, що це відбувається, коли за нашим східним кордоном відбувається конфлікт між Україною і Росією.
Результатом стало накладання економічних санкцій Євросоюзом проти Москви. Росія в помсту наклала свої власні обмеження і, що важливо, не виключила призупинення поставки газу до деяких країн ЄС.
Можливо, скорочення поставок – ясний сигнал, аби Польща не втручалась далі у конфлікт. Москві не прийшлись до смаку заяви представників польського уряду, що наша країна може продавати зброю в Україні.
Rzeczpospolita: Газпром урізав Польщі приблизно одну п’яту поставок газу і навіть запевнив, що нічого про це не знає. Цього було достатньо, щоб посіяти тривогу в зв’язку з масштабною відповіддю Росії на європейські санкції, тому що відключення газу є більшою проблемою для польської економіки, ніж закриття російських кордонів для поставок яблук.
Ви можете собі уявити, які сумніви виникнуть аби покарати Росію за розв’язування війни в Україні, коли справа доходить до закручування газового крану в морозному грудні або січні.
ИТАР-ТАСС: На південному сході України “все крихко”. Про це заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич. “Все більше свідчень, що українська влада консолідує військове угрупування в різних районах країни”, – сказав дипломат.
Москва розраховує, що контактна група буде гарною підмогою для врегулювання ситуації в Україні і інструментом сприяння цьому процесу, додав представник МЗС. “Важливо, щоб найближчим часом були узгоджені документи між сторонами щодо пунктів Мінських угод, – зазначив Лукашевич. – Мінські домовленості – це рамки, які вимагають уточнюючих рішень конфліктуючих сторін по кожному конкретному пункту”.
Ведомости: Євросоюз ухвалив рішення про нові санкції щодо Росії, вони вступлять в силу в п’ятницю, 12 вересня, після публікації в офіційному журналі ЄС, повідомляє AP з посиланням на трьох дипломатів у Брюсселі. Про це також повідомили джерела Bloomberg. Російський фондовий ринок і курс рубля після появи цієї новини стали падати. Курс долара до рубля виріс на 22 коп. і склав 37,5150 руб. (дані на 15.00), оновивши історичний максимум. Попередній максимум долар встановлював 1 вересня.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас