Латвія продає Liepаjas metalurgs київській "КВВ груп" за 107 млн євро - і відмовляє росіянам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія продає Liepаjas metalurgs київській "КВВ груп" за 107 млн євро - і відмовляє росіянам

Фондовий ринок
2095
Адміністратор неплатоспроможності Liepаjas metalurgs Харальд Велмерс на засіданні уряду Латвії поінформував, що з двох потенційних покупців – “КВВ груп” і United Group, яка належить російському бізнесменові Ігорю Шамісу – вибір був зроблений на користь української компанії, яка запропонувала купити основне виробництво за 107 млн євро.
“Пропозиції двох інвесторів були майже рівнозначні за ціною, але в даній ситуації для нас були важливі також умови оплати та забезпечення виконання зобов’язань перед кредиторами. Тим більше, це відкладений платіж. Запропонована покупцем ціна покриває значну частину кредиторських вимог. Також” КВВ груп “в ході переговорів дала чіткі обіцянки про відновлення діяльності підприємства. Важливою умовою стане підписання в середу попереднього договору, що передбачає оплату грошової застави “, – сказав Х.Велмерс.
Між тим, після урядового засідання він повідомив журналістам, що ціна United Group була вище, але переможець “запропонував ліпші умови”.
Керівник компанії-консультанта по угоді Prudentia Карліс Крастіньш уточнив, що “КВВ груп” виплатить суму покупки протягом 10 років після сплати “значного першого внеску”. Крім того, “КВВ груп” запропонувала корпоративні гарантії від материнської компанії, банківські поручительства, заставу активів, а також підтвердження, що вона не пов’язана з колишніми акціонерами Liepаjas metalurgs.
Договір буде підписаний 26-27 вересня. Виробництво передбачається відновити до кінця цього року.
Як повідомлялося раніше, пропозиції про покупку основного виробництва метзаводу внесли десять претендентів, пізніше адміністратор скоротив їх число до двох.
У 2013 році тодішні акціонери Liepаjas metalurgs, яке вже тоді мало фінансові проблеми, Сергій Захар’їн, Ілля Сегал і Кіров Ліпман звернулися за допомогою до уряду, але він відмовив, заявивши, що держава не повинна вкладати гроші в приватну компанію, у якої до того ж непрозорі механізми фінансування та постійні суперечки між власниками. В листопада 2013 року після безуспішних пошуків інвесторів суд визнав підприємство неплатоспроможним.
Кредитори пред’явили трьом найбільшим акціонерам компанії умови відмовитися від акцій, якщо вони не готові вкладати свої кошти. С.Захарьін (на середину серпня 2013 володів 49% акцій) і І.Сегал (21,03%) відмовилися від своїх пакетів, а потім домовилися з російським концерном “Дальполіметалл” про передачу йому 70%. К.Ліпман (23,27%) пропонував залучити іншого інвестора – “Росенергомаш”. Крім того, повідомлялося, що російська ГК “Афіна Паллада” веде переговори про придбання Liepаjas metalurgs.
КВВ груп” (Київ) створена в жовтні 2010 року, її основним власником є ​​британська Gefest Investments Limited. Група своєму розпорядженні мережу пунктів по заготівлі брухту чорних металів, раніше поставляла значні обсяги брухту на ММК ім.Ілліча та “Запоріжсталь”. – вибір було зроблено на користь української компанії, яка запропонувала купити основне виробництво за 107 млн ​​євро.
“Пропозиції двох інвесторів були майже рівнозначні за ціною, але в даній ситуації для нас були важливі також умови оплати та забезпечення виконання зобов’язань перед кредиторами. Тим більше, це відкладений платіж. Запропонована покупцем ціна покриває значну частину кредиторських вимог. Також “ КВВ груп “ в ході переговорів дала чіткі обіцянки про відновлення діяльності підприємства. Важливою умовою стане підписання в середу попереднього договору, що передбачає оплату грошової застави”, – сказав Х.Велмерс.
Після урядового засідання він повідомив журналістам, що ціна United Group була вище, але переможець “запропонував найкращі умови”.
Керівник компанії-консультанта за угодою Prudentia Карліс Крастіньш уточнив, що “КВВ груп” виплатить суму покупки протягом 10 років після сплати “основного першого внеску”. Крім того, “КВВ груп” запропонувала корпоративні гарантії від материнської компанії, банківські поручительства, заставу активів, а також підтвердження, що вона не пов’язана з колишніми акціонерами Liepаjas metalurgs.
Договір буде підписаний 26-27 вересня. Виробництво передбачається відновити до кінця цього року.
Як повідомлялося раніше, пропозиції про покупку основного виробництва метзаводу внесли десять претендентів, пізніше адміністратор скоротив їх кількість до двох.
У 2013 році тодішні акціонери Liepаjas metalurgs, яке вже мало фінансові труднощі, Сергій Захар’їн, Ілля Сегал і Кіров Ліпман звернулися за допомогою до уряду, але він відмовив, заявивши, що держава не повинна вкладати гроші в приватну компанію, у якої до того ж непрозорі механізми фінансування та постійні суперечки між власниками. В листопаді 2013 року після безуспішних пошуків інвесторів суд визнав підприємство неплатоспроможним.
Кредитори пред’явили трьом найбільшим акціонерам компанії умову відмовитися від акцій, якщо вони не готові вкладати свої кошти. С.Захарьїн (на середину серпня 2013 володів 49% акцій) і І.Сегал (21,03%) відмовилися від своїх пакетів, а потім домовилися з російським концерном “Дальполіметалл” про передачу йому 70%. К.Ліпман (23,27%) пропонував залучити іншого інвестора – “Росенергомаш”. Крім того, повідомлялося, що російська ГК “Афіна Паллада” веде переговори про придбання Liepаjas metalurgs.
КВВ груп” (Київ) створена в жовтні 2010 року, її основним власником є британська Gefest Investments Limited. Група має у своєму розпорядженні мережу пунктів із заготівлі брухту чорних металів, раніше постачала великі обсяги брухту на ММК ім.Ілліча та “Запоріжсталь”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас