Три українські компанії увійшли в ТОП-10 найбільших компаній Центральної та Східної Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три українські компанії увійшли в ТОП-10 найбільших компаній Центральної та Східної Європи

Фондовий ринок
2809
У щорічний рейтинг Deloitte “ТОП-500 найбільших компаній Центральної та Східної Європи” увійшли 53 українські компанії (для порівняння – 51 компанія в торішньому рейтингу). При цьому кількість українських компаній, які змогли наростити свої доходи протягом року, зрівнялася з кількістю тих, які зменшили обсяг доходів.
Так, протягом 2013 року середній приріст доходів українських компаній дорівнював нулю в перерахунку в євро, в національній валюті цей показник склав 3,2%. Якщо торік Україна займала друге місце серед європейських країн за темпами зростання доходів найбільших компаній до медіанного показника 16,2% в євро, то в цьому році за темпами зростання Україна опинилася на сьомому місці.
За цим показником ми випередили Словаччину, Угорщину, Словенію, Чехію, Болгарію і Латвію – компанії в цих країнах в 2013 році продемонстрували переважно негативну динаміку.
Українці в топ-10
Три українські компанії увійшли в топ-10 найбільших у регіоні.
Як і минулого року, перелік найбільших українських компаній очолив металургійний холдинг “Метінвест”, що зберіг 4 місце в загальному рейтингу, незважаючи на зниження доходів в 2013 році на 1,3%.
У той же час компанія ДТЕК змогла зміцнити свої позиції на 2 ступені, піднявшись з 7 на 5 місце. Доходи найбільшого енергетичного холдингу України протягом 2013 року виросли на 8,9%. Разом з тим слід зазначити значне падіння рівня прибутку обох компаній – на 14,7% в “Метінвест” і на 45,8% в ДТЕК.
Державне підприємство “Енергоринок”, яке також фігурує в першій десятці, із зростанням доходів на 0,8% зміцнило свої позиції в рейтингу на одну сходинку, піднявшись на 7-е місце. Ще одному державному гігантові НАК “Нафтогаз” цього року вперше не вдалося потрапити в топ-10. Через падіння рівня доходів на 25,8% компанія опустилася з 5-го рядка торішнього рейтингу на 11 позицію в 2014 році (найбільше падіння серед компаній сектора “Енергетика і видобувна промисловість” в Україні). *
“Фінансові показники за 2013 вказують на те, що динамічне зростання українських компаній, яке спостерігалося в минулих роках, припинилося ще до загострення політичної ситуації в країні – темпи розвитку бізнесу протягом 2013 року зупинилися на нульовій позначці. Сьогодні Україна переживає період трансформації, важливий для самоідентифікації, для визначення своїх прагнень і пріоритетів. Це період, критично важливий для реформування країни і відновлення довіри”, – прокоментував результати рейтингу керуючий партнер компанії Deloitte Андрій Булах.
Результати по галузях
Енергетика і видобувна промисловість – традиційно найбільший сектор в Україні за загальним обсягом доходів. Компанії цього сектора забезпечують 40,6% всіх доходів українських компаній, які увійшли до рейтингу. При цьому сектору властива висока концентрація. Частка трьох компаній – ДТЕК, ДП “Енергоринок” та НАК “Нафтогаз” складає 66% валового доходу 14-ти українських компаній сектора “Енергетика і видобувна промисловість”, які увійшли до рейтингу.
У 2013 році показник зростання доходів компаній цього сектора залишився на нульовому рівні в Україні, і знизився на 1.8% в регіоні ЦСЄ.
Доходи українських компаній у секторі промислового виробництва зменшилися на 1,3%. При цьому, кількість компаній, які увійшли до нинішнього рейтингу, скоротилася з 13 до 9 порівняно з минулим роком. В рейтинг не потрапили чотири компанії галузі важкого машинобудування і вагонобудування.
Споживчий сектор і транспорт в Україні є лідером за кількістю представників у рейтингу. За підсумками минулого року в рейтинг увійшло 26 компаній (22 в 2012 році). Якщо торік галузь була визнана як одна з найбільш швидкозростаючих (зростання склало 23,7%), то в 2013 році її середні темпи росту сповільнилися до 0,9%.
Представникам сектора “технології, медіа та телекомунікації” не вдалося утримати торішню позитивну динаміку. Цього року середні доходи сектора ТМТ в Україні знизилися на 6,9%. Як і в минулі роки, в рейтинг потрапили три телекомунікаційні компанії – МТС, “Київстар” і “Укртелеком”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас