"Запоріжсталь" має намір до 2018 року скоротити споживання природного газу майже на чверть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Запоріжсталь" має намір до 2018 року скоротити споживання природного газу майже на чверть

Фондовий ринок
205
Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь”, який входить до групи “Метінвест”, має намір в 2017 році знизити споживання природного газу на 23% порівняно з 2014 роком – з 221 млн куб. м (очікуване) до 171 млн куб. м (прогноз) за рахунок використання коксового газу.
Як повідомив головний енергетик меткомбінату Олександр Грек на міжнародній конференції “Енергоефективність в промисловості і агробізнесі”, яка проходить у Києві 4-5 вересня, передбачається, зокрема, скоротити витрати природного газу в агломераційному цеху на 14,9 млн куб.м, доменному цеху на 11 , 4 млн куб. м і цеху холодної прокатки (ЦХП) №1 на 18,6 млн куб. м.
При цьому аглоцех споживатиме 19200000 куб. м коксового газу, доменний цех – 22,8 млн куб.м і ЦХП-1 – 18,6 млн куб. м. Також 21,7млн куб.м коксового газу буде спрямовано на потреби обжимного цеху, 52,5 млн куб. м – на ТЕЦ.
О.Грек зазначив, що нині меткомбінат відпускає теплоенергію в міські теплові мережі Запоріжжя (травень-жовтень), при цьому обсяг поданої теплоенергії в період травень-серпень-2014 склав 51,5 тис. Гкал. Міські тепломережі скоротили споживання природного газу на 6,5 млн куб.м. У літній період з 2015 року планується подача теплоенергії для потреб Заводського району Запоріжжя обсягом 20 тис. Гкал / міс., що дасть змогу скоротити споживання природного газу ще на 2,5 млн куб. м, а загальне скорочення становитиме 9 млн куб. м в рік.
В рамках реалізації проектів енергозбереження на комбінаті планується замінити котел ПТВМ-50, який споживає дорогий природний газ, на пароводяні теплообмінники для підігріву мережної води за допомогою пари в опалювальний сезон, при цьому економічний ефект складе $ 671,2 тис. на рік. Це також дасть змогу уникнути споживання природного газу, так як його мінімальні витрати котлом ПТВМ-50 становить 1300 куб. м / ч.
Крім того, на комбінаті реалізується проект щодо впровадження автоматизованої системи комерційного обліку енергетичних ресурсів (АСКУЕР). АСКУЕР призначена для автоматизації процесів збору, обробки, реєстрації та надання персоналу даних комерційного обліку виробництва (виробітку), розподілу, споживання паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР) субабонентами і основними споживачами заводу в системі енергопостачання ВАТ “Запоріжсталь”, що унеможливить похибку (3% ) при складанні балансів ПЕР і забезпечить 100% автоматизацію обліку, повідомив головний енергетик.
О.Грек додав, що “Запоріжсталь” входить до складу металургійного дивізіону ТОВ “Метінвест Холдинг” і бере участь в проекті World Steel Association (WSA) за визначенням інтенсивності використання енергії у виробництві металопродукції в ГДж на метричну тонну і порівняно з іншими підприємствами, з метою зниження питомих енерговитрат. Згідно з проведеними на підприємствах “Метінвесту” дослідженнями, енергоємність нерафінованої сталі (перше твердий стан сталі після конвертерного відділення або мартенівської печі – Worldsteel) на “Запоріжсталі” – 18,5 ГДж / тонна в 2013 році і 18,3 ГДж / тонна в I півріччі-2014, на “Азовсталі” – 21,7 ГДж / тонна і 20,5ГДж / тонна, ММК ім. Ілліча – 21,9 ГДж / тонна і 23,6 ГДж / тонна, ЄМЗ – 19,6 ГДж / тонна і 18,7 ГДж / тонна відповідно. При цьому референтне значення за версією Worldsteel становить 16,8 ГДж / тонна.
“У період 2010-2014 років досягнуто зниження енергоємності нерафінованої сталі на 2,8 ГДж / тонна за рахунок зниження споживання енергетичного палива (природний газ, коксовий газ, мазут) на 3,8 ГДж / тонна, покупної електроенергії на 0,2 ГДж / тонна . При цьому збільшено споживання твердого технологічного палива (вугілля, коксовий дріб’язок, вугілля для ПУТ, кокс) на 1,3 ГДж / тонна “, – зазаначив головний спеціаліст.
При цьому питома витрати природного газу на нерафіновану сталь з 2010 по 2014 рік знизились на 68%, – зі 173 куб. м / тонна до 56 куб. м / тонна. 53% природного газу з усього обсягу споживання комбінатом витрачає мартенівський цех.
Підприємство також працює над зниженням споживання електроенергії, завдяки чому питомі витрати електроенергії на нерафіновану сталь в 2010-2014гг постійно знижувались. Зокрема, якщо в 2013 році вони становили 351 кВт / г / тонна, з яких 297 кВт / г / тонна – покупна електроенергія, а 54 кВт / г / тонна – власна е / енергія, то в 2014 році витрата склала 341 кВт / ч / тонна, 285 кВт / г / тонна і 57 кВт / г / тонна відповідно.
Крім того, приділяється увага скороченню споживання кисню. В цілому це дає змогу знизити витрати на випуск металопродукції і підвищити її конкурентоспроможність на ринку.
Як повідомлялося, в 2014 році “Запоріжсталь” щомісяця демонструє стабільну динаміку скорочення споживання природного газу та покупних енергоресурсів, наслідуючи технологічну стратегію групи “Метінвест”, яка передбачає модернізацію виробництва та реалізацію енергозберігаючих заходів.
“Програма енергозбереження у нас працює в декількох напрямках: активна модернізація виробництва, підвищення ефективності використання вторинних енергоресурсів і зниження використання енергоресурсів у виробництві. Це особливо актуально в умовах дефіциту природного газу і зростання цін на енергоресурси”, – зазначив генеральний директор “Запоріжсталі” Ростислав Шурма, якого цитувала прес-служба.
“Запоріжсталь” в 2013 році наростила виробництво прокату на 2,4% порівняно з 2012 роком – до 3225000 тонн, сталі – на 0,9%, до 3,82 млн тонн, чавуну – на 0,8%, до 3,219 млн тонн.
“Запоріжсталь” – одне з найбільшільших промислових підприємств України, продукція якого широко відома і користується попитом у споживачів на внутрішньому ринку і в багатьох країнах світу.
Спеціалізація комбінату – високоякісний сталевий г / к рулон, г / к лист, холоднокатаний лист, х / к рулон з вуглецевих і низьколегованих сталей, а також сталева стрічка, чорна жерсть, гнутий профіль.
Основними споживачами продукції комбінату є виробники зварних труб, підприємства автомобільного, транспортного, сільськогосподарського машинобудування, виробники виробів побутової техніки.
“Запоріжсталь” знаходиться в процесі інтеграції до групи “Метінвест”, основними акціонерами якої є АТ “Систем Кепітал Менеджмент” (71,24%) і група компаній “Смарт-холдинг” (23,76%).
ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас