МВФ дозволив допомогти лише кільком українським банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ дозволив допомогти лише кільком українським банкам

Казна та Політика
5985
Міжнародний валютний фонд (МВФ) передбачив можливість уряду профінансувати рекапіталізацію банків на 46 млрд грн в 2014-2015 рр., але обмежив перелік фінструктур, які зможуть розраховувати на державні кошти. В нього потрапляє лише дев’ять банків, вісім з яких відносяться до першої групи за розміром активів і один – до другої.
*Подвійні проблеми
За підсумками першої ревізії програми співпраці України з МВФ уряд отримав можливість збільшити обсяг коштів на рекапіталізацію банків з 15 млрд грн до 23,5 млрд грн в поточному році, а також виділити на ці цілі 22,5 млрд грн наступного, що раніше взагалі не передбачалося. Таким чином, загальні витрати на порятунок фінустанов зростуть з 1% ВВП до 2,8% ВВП. Зокрема, 0,8% ВВП отримає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).
Переглянути оцінку вартості «рятувального круга» експертів МВФ змусило погіршення якості банківських активів. Якщо наприкінці 2013 року, за оцінками НБУ, частка безнадійних кредитів становила 12,9%, то в травні-червні вона виросла до 14,6 14,7%. Згідно зі звітом МВФ, при сприятливих обставинах (якщо військовий конфлікт на сході країни піде на спад у найближчі місяці, а економічний спад на 6,5% в 2014 р зміниться зростанням на 1% в 2015 р) до кінця 2016 року цей показник збільшиться в півтора рази (до 21,5%). А в разі продовження бойових дій з нинішньою інтенсивністю і в 2015 р, що спричинить за собою спад економіки на 7,3% в поточному році і на 4,2% в наступному, частка поганих кредитів підскочить удвічі – до 27,1% до кінця 2016 г. Якщо банки при цьому продовжать формувати 60%-ві резерви під проблемні кредити, потреба банківської системи в свіжих вливаннях коштів для забезпечення 7%-го рівня адекватності капіталу Tier I складе 3,5-5% ВВП в першому випадку і 4,5% ВВП у другому.
«Якщо виходити з досвіду кризи 2008-2009 рр., очікується, що приватні інвестори забезпечать близько половини необхідного додаткового капіталу. Зокрема, іноземні банки будуть повністю підтримані своїми материнськими структурами», – пишуть експерти МВФ у звіті за підсумками першого перегляду кредитної програми stand-by. Решта суми – близько 2,8% ВВП – ляже на плечі платників податків.
Відбір кандидатів
Формально список претендентів на держдопомогу ще не складено. Стрес-тести на предмет якості активів і достатності регуляторного капіталу стартували в 15 найбільших банках країни 26 травня, в двадцятці наступних за розміром – 15 липня. Згідно з домовленостями з МВФ, Нацбанк до кінця серпня повинен був проаналізувати результати першої хвилі діагностики фінструктур і за їх підсумками розіслати в банки листа щодо оцінки обсягу необхідної рекапіталізації і надання планів реструктуризації. Крім того, до кінця літа НБУ повинен був підготувати за підтримки МВФ і Світового банку (СБ) начерк стандартизованого плану реструктуризації та перелік критеріїв для оцінки надійності цих планів. Банки після першої хвилі тестів повинні подати свої відповідні плани в Нацбанк до кінця вересня і реалізувати їх до кінця 2014 р. Для банків другої хвилі ці терміни зрушені до кінця листопада і кінця лютого відповідно.
Проте вже зараз можна зрозуміти, хто зможе розраховувати на рекапіталізацію прямо з бюджету. Згідно зі звітом МВФ, на це в разі потреби можуть претендувати лише ті банки, активи або депозити яких складають більше 2% від загальних по банківській системі. Цей критерій також передбачений за умовами кредиту СБ на суму $ 500 млн на реформу фінансового сектора, який був схвалений у серпні. За даними НБУ на 1 липня і згідно з підрахунками «Капіталу», цьому критерію відповідає 17 фінустанов – усі з першої групи і двоє з другої. Але вісім з них – іноземні банки, які отримати ці кошти не зможуть, оскільки передбачається, що їх порятунком займатимуться материнські структури. Таким чином, розраховувати на порятунок від рук держави зможуть лише дев’ять українських банків, на які припадає 49% активів і 50% депозитів банківської системи. Зокрема, державні Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк, ПриватБанк Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, Дельта Банк Миколи Лагуна, Надра Банк Дмитра Фірташа, ПУМБ Ріната Ахметова, VAB Банк Олега Бахматюка, банк «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. Усі більш дрібні банки із решти сотні фінустанов без іноземного капіталу в разі неплатоспроможності проходитимуть через процедури ФГВФО.
Життя після смерті
Після рекапіталізації держава стане контролюючим акціонером у врятованому банку, в якому частка нинішніх акціонерів буде попередньо розмита. При цьому депозити акціонерів, членів правління та топ-менеджменту не будуть відшкодовані. Контролювати управління новими державними банківськими придбаннями буде спеціальний відділ в Мінфіні, який планується створити до кінця вересня. Що стосується інших банків, то їх доля вирішуватиметься в ФГВФО.
Олена Сніжко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас