Україна може вийти на ринок єврооблігацій до кінця 2014р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може вийти на ринок єврооблігацій до кінця 2014р

Фондовий ринок
127
Україна до кінця 2014 року може вийти на міжнародний ринок суверенного боргу для покриття дефіциту в зовнішньому фінансуванні, який оцінюється приблизно в $ 1,1 млрд у найближчі 12 місяців, говориться в матеріалах Міжнародного валютного фонду про перший перегляд програми stand-by.
“Для покриття дефіциту в найближчі 12 місяців влада планує задіяти суверенний борговий ринок пізніше в 2014 році”, – відзначають фахівці МВФ.
Вони уточнюють, що в порівнянні із запрограмованим фінансування на час відкриття програми stand-by дефіцит в 2014 році оцінюється в $ 1,1 млрд, в 2015 році, ближче до його закінчення, – в $ 2,4 млрд.
Згідно з матеріалами, продовжується робота щодо забезпечення додатково $ 0,9 млрд двосторонньої підтримки з боку донорів. Перспективи такого додаткового фінансування достатньо хороші.
В матеріалах технічного меморандуму міститься переглянута таблиця зовнішнього фінансування, згідно з якою випуск єврооблігацій на суму $ 2 млрд може бути здійснений ще до кінця вересня поточного року. Згідно таблиці, дефіцит в поточному році порівняно з попередніми розрахунками виник через проблеми з фінансуванням з боку Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і Європейського банку реконструкції та розвитку, надходження від яких оцінювалися відповідно в $ 683 млн і $ 546 млн, а також з боку інших країн-донорів – $ 100 млн замість спочатку очікуваних $ 300 млн.
Прогноз фінансування з боку Світового банку в поточному році погіршено з $ 1,85 млрд до $ 1,51 млрд, тоді як з боку ЄС поліпшений з $ 1,91 млрд до $ 2,22 млрд.
В цілому МВФ робить висновок: програма stand-by залишається адекватно фінансованою в найближчий рік.
Як повідомлялося, рада директорів МВФ 30 квітня ухвалила кредитну програму stand-by для України в $ 16,67 млрд, розраховану на два роки. Фонд виділив Києву вже два транші на загальну суму $ 4,51 млрд. До кінця року може бути прийнято рішення про об’єднаний третій і четвертий транш на $ 2,8 млрд.
Україна в середині травня розмістила під 1,844% річних п’ятирічні єврооблігації на $ 1 млрд, емітовані під гарантії США. Тоді ж джерела на ринку повідомляли про можливий додатковий випуск єврооблігацій на таку ж суму цього року.
У той же час можливість виходу України на ринок зі звичайними єврооблігаціями його учасники оцінюють низько через високі ставки, пов’язані зі складною економічною ситуацією в країні та триваючими військовими діями на сході з неясною перспективою їх припинення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас