Російські банки почали підвищувати ставки по депозитах у доларах і євро - позичати за кордоном їм стало важко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки почали підвищувати ставки по депозитах у доларах і євро - позичати за кордоном їм стало важко

Кредит&Депозит
1002
Позичати за кордоном стало важко, тому банки звернулися за валютою до росіян – ряд банків підвищили ставки за депозитами в доларах і євро. Експерти вважають, що банки запасаються валютою для корпоративних клієнтів, які звертатимуться до них за рефінансуванням кредитів.
У серпні банки стали підвищувати ставки по валютних депозитах. В першу чергу це зробили держбанки. Зокрема, прибутковість доларових вкладів Россельхозбанка виросла на 0,05-0,4 п.п., вкладів у євро – на 0,2-0,4 п.п. ВТБ24 після поновлення лінійки валютних депозитів підвищив ставки по них на 0,05 п.п. Як повідомив РБК представник Банку Москви, банк не виключає можливості підвищення ставок за валютними вкладами на 0,1-0,2 п.п. З 1 вересня ставки по депозитах у доларах і євро підвищив і приватний Альфа-банк – в середньому на 0,2-0,3 п.п. «Ставки довгий час були значно нижче ринку, оскільки в банку була надлишкова валютна ліквідність.
Зараз виріс попит на кредити у валюті через зниження можливості фондування за кордоном», – пояснив РБК представник банку. Також, за його словами, спостерігається зростання валютних ставок для російських позичальників на зовнішньому ринку, «це і послужило причиною поточного підвищення ставок по депозитах у валюті».
Підвищили ставки за валютними вкладами у серпні «Первый чешско-российский банк», «Финам», «Крайинвестбанк». «Сбербанк», «Уралсиб», «Росбанк», «Связь-банк, «Возрождение» поки змінювати ставки по валютних вкладах не планують, повідомили РКБ представники їх прес-служб.
За словами аналітика БКС Юлії Сафарбакової, після санкцій у банків виникли складності з залученням короткого фондування з-за кордону від банків-нерезидентів. «Через зовнішньополітичні шоки і коливання курсів валюти населення найчастіше виводить кошти з банків, а корпоративні клієнти воліють в поточній ситуації витрачати ліквідність на погашення боргів», – вважає вона. За її словами, очікувати бурхливого припливу валюти з боку корпоративних клієнтів не варто, тому банки намагаються утримати роздрібних клієнтів. «Можливо, банки бачать ризики для валютного фондування і хочуть збільшити приплив валюти зі стабільних джерел, яким якраз і є фізичні особи», – говорить головний економіст по Росії і СНД «Ренесанс Капіталу» Олег Кузьмін.
Старший директор з фінансових організацій Fitch Олександр Данилов каже, що попит корпоративних клієнтів банків значною мірою зараз буде направлений на валютні кредити. «Корпоративний зовнішній борг перевищує $ 400 млрд, з якого більша частина номінована у валюті. Через закриття зовнішніх ринків компанії намагатимуться рефінансувати ці борги на локальному ринку. Однак у наших банків можливості за запозиченнями за кордоном теж обмежені, і тому вони активно намагаються залучати депозити, і не тільки валютні, піднімаючи ставки», – відзначає Данилов. Він нагадує, що навесні цього року громадяни активно запасалися готівковою валютою – зараз банки намагаються залучити ці заощадження у внески. За даними ЦБ, тільки в березні поточного року громадяни купили і зняли зі своїх рахунків готівкової валюти на $ 14,3 млрд. Приблизно на стільки ж громадяни купили валюти в кризовому листопаді 2008 року.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас