Нардепи хочуть повернути в держвласність орендовані Фірташем титанові рудники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи хочуть повернути в держвласність орендовані Фірташем титанові рудники

Фондовий ринок
771
Комісія Рада з питань приватизації виступає за повернення у державну власність Вільногірського гірничо-металургійного комбінату та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, оренда яких компанією Дмитра Фірташа закінчується 5 вересня.
Про це заявив народний депутат, заступник голови цієї комісії Павло Різаненко. “Ми зверталися до всіх органів виконавчої влади: до Кабміну, Фонду держмайна і Міністерства економічного розвитку з проханням не продовжувати договори оренди, термін яких закінчується 5 вересня”, – сказав Різаненко, уточнивши, що перед прийняттям рішення комісія спеціально виїжджала на підприємство і вивчала ситуацію.
Крім того, спецкомісія Ради, за словами Різаненка, дійшла висновку, що немає сенсу здавати ці підприємства в оренду Фірташу, оскільки держава отримує від оренди 10 мільйонів доларів, тоді як вони приносять 150 млн дол. чистого прибутку на рік.
“Звичайно, потрібно повертати, бо Фірташ кладе в кишеню 140 млн дол. чистого прибутку”, – зазначив депутат.
При цьому Різаненко підкреслив, що повернення цих підприємств у держвласність повністю законне, оскільки компанія-орендар була повідомлена про розрив відносин завчасно – за три місяці до закінчення терміну оренди. “Це було зроблено. Їх про це повідомили 5 червня”, – додав депутат, зазначивши, що після цього Фонд держмайна і Мінекономрозвитку повинні були вжити заходів щодо забезпечення повної передачі підприємств державі.
Зокрема, влада має створити юридичні особи – державні підприємства і перевести туди персонал.
Різаненко також повідомив, що під час президентства Віктора Януковича він особисто вимагав від органів влади передати Вільногірський ГМК і Іршанський ГЗК в держвласність, проте на його запити ніхто не реагував. “Я домагався, їздив, писав, листувався з органами влади при Януковичі. Ніякої реакції. Хоча і за нової влади всі ці рішення приймалися зі скрипом”, – сказав він.
Нагадаємо, ці підприємства, розташовані в смт Іршанськ (Житомирська область) та місті Вільногірську (Дніпропетровська область), є постачальниками сировини для “Сумихімпрому”, “Кримського титану” і Запорізького титано-магнієвого комбінату.
Іршанський ГЗК і Вільногірський ГМК перебувають в оренді у “Кримського титану” вже десять років.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас