НБУ змусив відзвітувати за кожен проданий долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змусив відзвітувати за кожен проданий долар

Валюта
1441
Нацбанк посилює контроль над валютним ринком. До фінустанов сьогодні надійшла постанова НБУ №534, згідно з якою банки зобов’язані щовечора (протягом двох годин після закриття міжбанку) відправляти в центробанк звіт – скільки їх клієнти на наступний день продадуть валюти в обов’язковому режимі.
Нагадаємо, що недавно українських експортерів зобов’язали продавати не 50%, а всю валютну виручку, що надходить на їхні рахунки з-за кордону.
На цьому тижні стало очевидно, що нове правило виконують не всі, і це б’є по курсу гривни (вчора він досягав 14,40-14,60 грн./$, а котирування і зовсім 14,9 грн./$ – хоча банкіри і запевняють, що по них угод не було). Тому центробанк взявся контролювати цей процес, і зажадав від підопічних розгорнутої валютної заявки. «Розгорнута заявка включає інформацію про загальний обсяг надходжень і загальний обсяг обов’язкового продажу за кодами іноземної валюти, інформацію про вид надходження і розширену інформацію для операцій, сума яких складає більше 50 000 доларів в еквіваленті за офіційним курсом гривні», – йдеться в постанові №534 .
В НБУ надходитимуть докладні відомості про кожне підприємство-продавця валюти: від номера його облікової картки платника податків до даних з Єдиного реєстру юросіб. «Це правильний крок, детальна інформація дозволить НБУ бачити компанії, обсяги їх операцій. Аналізувати дані і оперативно приймати рішення, які дозволять контролювати ситуацію на валютному міжбанку», – прокоментував «Вістям» новації заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак.
Також новим документом вводяться кредитні обмеження. «Регулятор фактично заборонив банкам кредитувати юридичних осіб та фізосіб-підприємців в іноземній валюті без чіткого розуміння, що кредитні кошти не будуть використані всередині країни. Простіше кажучи, кредитувати у валюті банки зможуть лише під конкретні зовнішньоекономічні контракти», – зазначив радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
Пильний контроль НБУ над продажами валюти напевно виллється в збільшення припливу долара на міжбанк. І дозволить хоч трохи стабілізувати падаючу гривню. «Не секрет, що час від часу експортери притримують долар. Невеликі, звичайно, обсяги, оскільки валютної виручки в країну надходить все менше: через військові дії багато промислових підприємств зупинилося. Але все ж. Думаю, після аналізу обсягів покупок і продажів долара, з’являться нові обмеження. Можуть повернути правило, яке допомогло ще під час кризи 1998 р – про продаж валюти лише вузькому колу підприємств. Тільки під критичний імпорт – це товари, без яких країна не може прожити. І більше ні під що. Адже зараз із України тотально виводять капітали, і для цього підробляються експортно-імпортні контракти, виплачуються дивіденди іноземним акціонерам, роблять платежі на користь підставних кредиторів. Гроші тікають з країни!» – підкреслив заступник голови правління одного з системних банків.
В очікуванні валютного розпродажу
Незважаючи на те, що постанова №534 присвячена стабілізації ситуації на валютному ринку, в ній немає ні слова про скорочення нормативу відкритої валютної позиції. Переглянути її розмір НБУ офіційно пообіцяв вчора. Такий крок змусить банки продати на міжбанку великі масиви долара, що також дозволить зупинити девальвацію гривні. Документ стосовно цього фінансисти чекають з дня на день.
А поки аналізують іншу постанову Нацбанку, – №529 – яка прийшла вчора. Завдяки цьому документу вдасться врятувати нашу банківську систему, яка за останні місяці порушила практично всі економічні нормативи центробанку. Головна причина – різка девальвація гривні, яка вдарила по балансам фінустанов, а також втрати від кредитних неповернень Криму та на Донбасі. По суті, зараз після ревізії НБУ може закрити будь-який з банків, навіть найбільший. Але влада пішла на поступки, пообіцяла увійти в становище підопічних при дотриманні деяких умов: якщо фінансисти не почнуть виводити капітали для своїх власників і стануть втікачами.
«Фактично Нацбанк ввів мораторій на введення санкцій щодо банків, за можливе порушення ряду нормативів до першого січня 2015 року. З одним застереженням: санкції не будуть застосовуватися тільки до тих банків-порушників, які стануть неухильно виконувати звід антикризових правил. Зокрема, не почнуть видавати бланкові кредити, достроково повертати депозити інсайдерам, виплачувати дивіденди, премії, бонуси тощо», – пояснив «Вістям» Василь Невмержицький.
Щоб отримати привілеї, фінансисти повинні до 1 жовтня надати в НБУ програму дій, яка дозволить їм до кінця року вирішити свої фінансові проблеми і почати з 2015 р виконувати всі нормативи. «Банківській системі дуже потрібен цей час, всі будуть намагатися в нього вкластися. Якщо у когось не вийде, то попросять додаткову відстрочку. В цілому ж нинішній крок дозволить банкам вирівняти роботу», – запевнив член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас