Одного з лідерів ринку "автоцивілки" регулятор позбавив права продавати поліси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одного з лідерів ринку "автоцивілки" регулятор позбавив права продавати поліси

Фондовий ринок
1835
Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг) анулювала ліцензію на ОСАГО страховому товариству з додатковою відповідальністю «Гарантія». «Таке рішення було прийнято після розгляду листа Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) до комісії, в якому повідомлялося про позбавлення товариства «Гарантія» статусу члена МТСБУ», – йдеться в розпорядженні Нацкомфінпослуг. З бюро «Гарантію» виключили 2 червня в зв’язку з заборгованістю по сплаті відрахувань до фондів більше двох місяців. «Про те, що у цієї компанії проблеми, було відомо ще рік тому. Логічно, що у неї забрали ліцензію на ОСАГО. Незрозуміло, чому цього не зробили раніше», – вважає президент Української федерації страхування (УФУ) Андрій Перетяжко.
Швидкий старт
Офіційно співзасновниками компанії «Гарантія» виступають київське товариство «Р. Т. С.», донецька інвестиційно-консалтингова група «Синай» і донецьке ТОВ «Міст-Сервіс-Компані». Неофіційно експерти пов’язують її з представниками колишньої влади. «Адмінресурс допоміг страховику, – розповідає заступник голови комітету МТСБУ з управління ризиками Людмила Білошицька, – протягом останніх трьох років утричі наростити обсяги премій з «автоцивілки». Так, якщо в 2010 р компанія, за даними рейтингу Insurance TOP, займала 22-е місце серед продавців ОСАГО і збирала 21 млн грн премій, то за підсумками 2013 вона увійшла в десятку лідерів, зібравши 63 млн премій. За загальними обсягами премій компанія минулого року посіла 17-е місце, зібравши 206 млн грн.
При цьому кількість скарг на компанію на адресу регулятора з 2013-го почала зростати, в результаті чого комісія в березні 2014-го тимчасово призупинила їй дію ліцензії ОСАЦВ.
Третій не зайвий
У компанії «Гарантія» не відповіли на запит «Капіталу» щодо ситуації, що склалася. Раніше регулятор планував ввести в цю компанію тимчасову адміністрацію – про це «Капіталу» повідомив на початку липня в. о. голови Нацкомфінпослуг Максим Поляков. Але замість цього анулював ліцензію. Чому помінялося рішення, в комісії не повідомили. Можливо, роль зіграло те, що в ході перевірки страховика влітку цього року інспектори Нацкомфінпослуг виявили у нього чотири тисячі неврахованих бланків полісів «автоцивілки». Про наявність «зайвих» полісів розповів Максим Поляков. «У страховиків не повинно бути неврахованих бланків», – каже він. В МТСБУ стверджують, що бланки, про які йде мова, були отримані компанією раніше, до виключення її з членів бюро. «Ми рекомендували компанії здати всі залишки бланків», – повідомив президент бюро Роман Роменський. Він також нагадав, що потерпілі можуть звертатися за виплатами за полісами «Гарантії» безпосередньо в бюро.
Тимчасові будуть
Те, що регулятор не ввів тимчасову адміністрацію в «Гарантію», не означає, що від такої практики комісія відмовилася. «На найближчих засіданнях комісії розглядатиметься питання про введення адміністрацій як мінімум у дві страхові компанії. Назвати їх не можу, тому що засновники, можливо, ще приймуть рішення, яке допоможе оздоровити компанії. Ми зустрічаємося з ними кожен день», – сказав Максим Поляков. Він додав, що регулятор планує перевірити ряд страхових компаній, незважаючи на заборону Верховної Ради проводити перевірки контролюючими органами до кінця 2014 р. «Ми звернулися до прем’єр-міністра України з проханням дозволити перевірити компанії «Український страховий дім» та «Домінанта» і ще десяток страховиків, у яких критична ситуація», – повідомив Максим Поляков. Той факт, що комісія 11 липня перевірила проблемний «Український страховий дім» і не виявила там підстав для введення тимчасової адміністрації, регулятор пояснює недосконалістю нинішньої системи нагляду за страховим ринком.
Тетяна Павлюченко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас