Дефіцит енергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит енергії

Енергетика
780
Українські шахтарі щороку піднімали на-гора 80-81 мільйон тонн вугілля. Яким буде «урожай» чорного золота цього року? Поки що цього ніхто не може сказати. 90% вуглевидобувних потужностей країни зосереджено на Донбасі, де триває війна, і шахти, а головне — гірники щодня наражаються на небезпеку. Так, у результаті бойових дій 21 серпня було знеструмлено підстанцію шахти ім. Засядько в Донецьку, що забезпечує роботу повітроподавального стовбура. У результаті, коли під землею залишалось понад 300 шахтарів, завмерло обладнання вентиляції і підйому людей на поверхню. Енергетики витратили понад вісім годин, щоб виправити пошкодження і вивести шахтарів на повітря. Зараз шахта отримує електроенергію в нормальному режимі. Раніше, 18 серпня, енергетикам вдалося повернути електропостачання на небезпечну за викидами вугілля і газу шахту ім. Леніна (ДП «Артемвугілля») у Горлівці, якій електроенергія вкрай необхідна для вентиляції і відкачування води. Список пошкоджень, які трапляються мало не щодня, можна було б продовжувати, і зрозуміло, що в таких умовах Україна цього року матиме не профіцит, а дефіцит вугілля.
Експерти вважають, що надзвичайна ситуація у вугільній промисловості дуже серйозна, і не виключають, що через це Україна може найближчим часом залишитися без світла. Про це, зокрема, говорить заступник директора Центру досліджень енергетики Вадим Гломаздін. Він зазначає, що якщо за сім місяців цього року видобуток вугілля в країні скоротився лише на 3%, що, на його думку, не так уже й багато, і перебуває у межах статистичної помилки, то в липні порівняно з тим самим місяцем минулого року видобуток упав на 21%, у тому числі енергетичного вугілля — більш ніж на 16%. Проте експерт зазначає, що таке скорочення вуглевидобування все ще не є критичним, але стає потенційно загрозливим через свої темпи. Причому особливо для електроенергетики, в якій 42,2% потужностей працює на вугіллі. «І якщо у вугільній галузі виникають проблеми, то під питання ставиться одразу 42% електрогенерації країни», — говорить Гломаздін. За його словами, на всіх теплоелектростанціях, за винятком Старобешівської ТЕЦ, запас вугілля порівняно з тим, який був на такий самий час торік, зменшився і на деяких становить 15% від минулорічного рівня.
У чому полягає загроза? Дві станції — Слов’янська і Вуглегірська — взагалі відключені від мережі, ще п’ять мають певний запас вугілля, але поповнити його не можна, оскільки залізниця через воєнні дії, пошкодження колій і мостів не може його доправити. Це завдання ускладнюється ще й тим, що кожна електростанція розрахована на конкретну марку вугілля. «Сьогодні вже понад 20% електрогенерації під загрозою, — зазначає експерт і прогнозує: — Якщо ситуація не покращиться, вона (електрогенерація) зупиниться». Посилаючись на графік добового електроспоживання, Гломаздін зазначає, що різниця між об’ємом найбільшого споживання і найменшого становить 25% і покривається майже виключно тепловою генерацією. «Якщо взяти найгірший сценарій, то вся ця різниця, — передбачає заступник директора EIRCenter.com, — не компенсуватиметься, ми не зможемо регулювати систему і підтримувати необхідні параметри струму, і аварія може бути навіть більшою, ніж просто відключення кількох регіонів».
Звісно, заступник глави Міненерговугілля Вадим Уліда все бачить у дещо іншому світлі. Хоча таких умов, у яких працює сьогодні енергетика, ніколи не було за всю історію незалежної України, він, перерахувавши назви відключених через дії сепаратистів ліній електропередач, зазначає, що «енергетики намагаються зробити все, щоб забезпечити стабільну роботу енергосистеми країни і постачати світло громадянам і промисловості». «Ми забезпечені своїм вугіллям і, незважаючи на те, що зараз відключено понад 30 шахт, видобуток вугілля триває, але доправити його через райони, де ведуться бойові дії, через лінію фронту практично неможливо. Ми змушені «виробляти склад», і багато що залежатиме від того, як розвиватимуться бойові дії». Заступник міністра посилається на Мінінфраструктури, яке обіцяє після припинення боїв дуже швидко налагодити доставку вугілля на електростанції і говорить про вимушені обмежувальні заходи, спрямовані на балансування виробництва електроенергії та її споживання. «Уже введено обмеження щодо експорту електроенергії та щодо її постачання внутрішнім споживачам, — продовжує він. — Ці заходи дали певний ефект: ми значно знизили вироблення вугілля, але ситуація є негативною і дуже непокоїть». За словами Уліди, Україна розпочне імпорт вугілля для потреб ТЕС, оскільки ситуація з його браком уже відчувається. Він зазначив, що імпорт здійснюватиметься з Австралії, Нової Зеландії і, можливо, із США. «Ми працюємо вже два місяці над цими контактами», — повідомив В.Уліда.
Лідер Незалежної профспілки гірників і Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець щойно повернувся зі звільнених територій Сходу України і, під враженням побаченого там, не підбирає слів, оцінюючи дії керівництва галузі. «Якщо бойовики на Донбасі знищують промисловість, людей і будь-яке життя, то Міністерство енергетики і вугілля знищує і промисловість, і економіку нашої держави», — переконаний профспілковий функціонер. Він звинувачує штаб галузі у введенні обмежень на постачання електроенергії промисловим підприємствам Кривого Рогу і, зокрема, гірничо-збагачувальним комбінатам і шахтам, через що багато які з них уже готуються до переходу на роботу в одну зміну. Волинець обвинувачує міністра в тому, що він не порадився з людьми, а просто затвердив відповідний графік. У результаті голова профспілки не виключає можливості страйків. Він засуджує намір міністерства купувати вугілля за кордоном (у Колумбії, Польща вже відмовила) і пропонує спрямувати ці кошти на підтримку вітчизняного видобутку, а також розповідає про програму міністерства, яка передбачає закриття 55 шахт.
«Не закривайте бездумно шахти», — наполягає Волинець. Він розповідає, що на деяких підприємствах людям не платять зарплату, і запитує: «Провокуємо людей на страйки?». За його словами, керівників шахт викликали до Києва і поставили завдання на 15% скоротити фонд зарплати. «Люди нарощують видобуток, не допустили сепаратизму, шахтарі не підтримали сепаратистів, а їм знижують зарплату, не видають паливо на побутові потреби в тих селищах, які були раніше газифіковані, а зараз залишилися без газу — люди йдуть, звільняються з підприємств», — з болем у голосі констатує профспілковий лідер.
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас