Кабмін, що не встиг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін, що не встиг

Казна та Політика
1121
Сьогодні рівно півроку з початку роботи Кабміну Арсенія Яценюка, який він назвав свій уряд «урядом камікадзе»
За шість місяців багато обіцянок міністрів так і залишилися невиконаними, але заради справедливості варто відзначити, що більш тяжкі умови для роботи важко уявити. Чого досяг і що не виконав Кабмін Яценюка за півроку?
Уникли дефолту, але рекордно опустили гривню
Після призначення нового уряду українці очікували швидких реформ за грузинським сценарієм. Але економічного чуда не вийшло. Більше того, настільки близькою до дефолту, як цього року, Україна ще не була ніколи. Тому однією з головних заслуг уряду Яценюка називають порятунок країни від економічного колапсу.
«Нам вдалося уникнути в економічній сфері цього жахливого слова «дефолт», а простіше кажучи, банкрутства країни. Усі соціальні виплати, пенсії і заробітні плати виплачуються», – пишається Яценюк.
Але, незважаючи на зусилля щодо стабілізації фінансової ситуації в країні, Прем´єрові так і не вдалося розпочати масштабні реформи. В основному уряд виконував роль пожежного, котрий постійно гасив пожежу. Більшість дій Кабміну були спрямовані на авральне розв’язання першочергових проблем у фінансовій сфері. Міністри займалися тактикою, а не стратегією.
У результаті за останні півроку падіння економіки різко прискорилося: за підсумками другого кварталу ВВП скоротився вже на 4,7%, хоча ще в першому зниження було не таким сильним – лише на 1,1%. Варто пригадати, що вже навесні МВФ, ЄБРР і Світовий банк прогнозували, що українська економіка завалиться не менше, ніж на 5%. І якщо уряд не вживе реальних заходів, щоб виправити становище, падіння продовжиться і далі.
За даними глави Нацбанку України Валерії Гонтарєвої, інфляція за перше півріччя склала вже 11,6%, а за підсумками року вона буде зафіксована в межах 17–19%.
За піврічну каденцію Кабміну так і не вдалося зупинити падіння гривні. Протягом усіх років незалежності України гривня так сильно ще не девальвувала. Хоча ще в лютому міністр фінансів Олександр Шлапак обіцяв, що за підсумками 2014 курс вдасться утримати на рівні 10 гривень за долар.
Однак у підсумку уряду довелося визнати, що, в кращому випадку, долар вдасться «відкотити» до кінця року до позначки 12 гривень. При цьому на сьогодні навіть ці прогнози видаються надто оптимістичними. За останні тижні гривня рекордно обвалилася. 20 серпня Нацбанк знизив офіційний курс до нового історичного мінімуму – 13,2231 грн./дол.
Створили армію, але не викорінили в ній корупцію
Серед заслуг уряду – створення нової української армії в стислі строки. За кілька місяців Україні вдалося відродити Збройні Сили, хоча в мирний час на це пішло б кілька років. Армія оновилася, от тільки механізми роботи залишилися колишніми.
Народжені на патріотичній хвилі нові Збройні Сили України зіткнулися з цинічними масштабами корупції армійських керівників і чиновників. У серпні Генпрокуратура викрила чиновників Міноборони в закупівлі на 71 млн. грн неякісних бронежилетів, через що сотні військовослужбовців отримали поранення, в тому числі й смертельні.
Крім того, нещодавно ГПУ відкрила кримінальне провадження проти посадових осіб Міністерства оборони та Генштабу, що не забезпечили своєчасну закупівлю шоломів і бронежилетів для військовослужбовців. У результаті таких дій за 2,5 місяці затримки майже 200 військовослужбовців, не маючи індивідуальних засобів захисту, отримали поранення.
Розпіарена реформа системи держзакупівель – величезне питання для команди Яценюка. Прийняті зміни не підвищили їх ефективності. Всі працюють по-старому: проводять аукціони з одним постачальником. Державні тендери виграють компанії, які зареєстровані за кілька днів до цього. «Ми зробили закон абсолютно прозорим, але все одно крадуть», – охарактеризував нову редакцію один з депутатів.
Корупція процвітає така, що мовчати про неї складно навіть Прем´єр-міністрові. Він визнав, що є проблеми з цільовим використанням грошей, які виділяються на військовослужбовців і правоохоронні органи, і зараз шукають винних.
«Всі, хто причетний до крадіжки бюджетних коштів, виділених на армію, будуть притягнуті до відповідальності», – заявив Арсенія Яценюк. Але при цьому ми так і не чуємо ні про гучні звільненнях військових чиновників, ні про будь-які урядові рішення, що дають підстави судити про те, що в цій сфері буде наведено хоча б елементарний порядок.
Люструвати не можна залишити
Однією з головних вимог революційного Євромайдану була люстрація влади. Минуло півроку, а українська влада так і не провела чистки системи держуправління від корупціонерів.
У провалі люстрації зізналася уповноважений уряду України з питань антикорупційної політики Тетяна Чорновол. Через півроку роботи вона публічно заявила: «Немає в Україні політичної волі на безкомпромісну, широкомасштабну війну з корупцією».
Як не парадоксально, але і сам Прем´єр зізнається, що його приймальня сповнена нардепів, які сплять і бачать, щоб призначити своїх людей у державні компанії. У свою чергу, міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан відзначає, що уряд Яценюка «грішить» призначенням на керівні посади осіб, скомпрометованих у минулому скандалами.
Крім відсутності люстрації політиків у «великій грі», також не змінюються правила, за якими жила і живе країна. Старі схеми активно працюють. У підсумку, Кабмін Яценюка, по суті, змінив лише персоналій у владних кріслах, а система влади по суті залишилася колишньою.
Іван Бєлов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас