Росія може втратити понад 100 млрд руб. від асоціації України з ЄС, і змушена йти на відповідні заходи - Путін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія може втратити понад 100 млрд руб. від асоціації України з ЄС, і змушена йти на відповідні заходи - Путін

Світ
1525
Угода про асоціацію з ЄС, підписана з Україною, загрожує Росії багатомільярдними втратами, і Москва змушена вводити захисні заходи, заявив президент РФ Володимир Путін.
“Через обнулення Україною мит на імпорт з ЄС (а це передбачено майже одразу після ратифікації угоди, і це торкнеться 98% товарної номенклатури), очевидно, відбудеться значне зростання поставок європейських товарів на український ринок. Ми розуміємо наших європейських партнерів, які фактично і зараз вже освоїли добре український ринок. Хочуть добрати все, що там ще залишилося і витіснити всіх інших. І крім того, менш конкурентоспроможна українська продукція буде витіснятися з самого українського ринку. Куди? Перш за все, до Росії. І до інших країн Митного союзу, але перш за все, до нас. Не можна скидати з рахунків також ризик протизаконного реекспорту на ринок Митного союзу продукції країн ЄС під виглядом українських товарів”, – сказав В.Путін, виступаючи на зустрічі глав держав ТЗ з президентом України у присутності представників Єврокомісії.
За словами В.Путіна, дуже важливим є технічне регулювання і способи визначення країни походження товарів. “З нами ніхто ніколи про це не розмовляв. І взагалі насправді з нами практично ніхто ніколи не говорив з усіх проблем, які я зараз назвав”, – підкреслив президент РФ.
Він зазначив, що Росії на якомусь етапі просто відмовили в обговоренні зазначених питань, сказавши, що “це не ваша справа”. “Ми з вами не обговорюємо наші відносини з Канадою, припустимо, і не ліземо в ваші відносини з Китаєм. Але давайте не будемо забувати, що все ж таки Китай і Канада дуже далеко, а відносини в економічній сфері між Україною і Росією – це зовсім інша справа”, – заявив глава російської держави.
Він висловив думку, що Росія є не останнім партнером для країн ЄС, а тому було б цілком коректно відкрито обговорити озвучені проблеми. Однак нічого подібного не відбувається.
“Ми дуже розраховуємо на сьогоднішню зустріч, що вона буде відвертою і предметною”, – висловив сподівання президент.
За його словами, за найскромнішими оцінками сукупний збиток тільки для економіки Росії може становити 100 млрд рублів, а під ударом опиняться цілі сектори російської промисловості й агропромислового комплексу з усіма наслідками для темпів господарського зростання та зайнятості населення. Втрати будуть також і у Білорусі, і у Казахстану, додав В.Путін.
“Росія в цій ситуації, звичайно ж, не діяти не може. І ми просто змушені будемо – я хочу це підкреслити – змушені будемо прийняти заходи у відповідь. Захистити свій ринок”, – зазначив глава держави.
Все це буде робитися в повній відповідності до положень угоди СНД про зону вільної торгівлі та норм СОТ. У зазначених умовах будуть скасовані преференції до імпорту з України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас