Сімнадцять мільярдів за іпотеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сімнадцять мільярдів за іпотеку

Світ
540
Bank of America заплатить владі США рекордний штраф – $ 16,65 млрд, що становить сукупний прибуток кредитної організації за три роки. Банк уклав досудову угоду, що передбачає відступні за випуск проблемних іпотечних облігацій перед початком фінансової кризи в 2008 році. За умовами операції, американське міністерство юстиції залишає за собою право висунути звинувачення проти окремих осіб.
Bank of America домовився з властями США про відступні у розмірі $ 16,65 млрд – його сукупного прибутку за останні три роки – за припинення розслідування щодо операцій банку з іпотечними облігаціями перед початком світової фінансової кризи, повідомляє The Wall Street Journal. Незабезпечені цінні папери в 2007 році стали однією з основних причин проблем на американському іпотечному ринку, які, в свою чергу, спровокували крах фінансової системи країни.
В рамках врегулювання банк повинен виплатити $ 9,65 млрд готівкою міністерству юстиції, властям шести штатів та іншим урядовим установам, в тому числі Комісії з цінних паперів і бірж. Ще $ 7 млрд будуть передані постраждалим споживачам – в основному за допомогою зміни умов іпотечних кредитів для тих позичальників, які заборгували більше, ніж коштують їхні будинки на даний момент.
Багато з іпотечних облігацій, які викликали підозру, були випущені Countrywide Financial і Merrill Lynch & Co ще до того, як Bank of America придбав обидві компанії в 2008 році, а сам банк випустив лише 4% від загальної кількості облігацій на $ 245 млрд, за якими був оголошений дефолт або є значні затримки платежів.
Countrywide Financial була одним з найбільших іпотечних кредиторів в США, займаючи близько 20% ринку. Операція з придбання корпорації, що обійшлася банку в $ 4,1 млрд, вважається однією з найбільш невдалих корпоративних угод всіх часів. Merill Lynch був куплений Bank of America за наполяганням американської влади для порятунку інвестбанку від банкрутства. Вказуючи на ці обставини, адвокати Bank of America намагалися переконати владу в несправедливості покарання за операції, які відбулися до придбання банком вищезазначених компаній. Однак слідчі визнали, що покупка Merill Lynch принесла банку вигоду, а до придбання Countrywide Financial держава відношення не має.
«Bank of America визнав, що в роки, що передували фінансовій кризі, яка зруйнувала нашу економіку в 2008 році, банк спільно з Merrill Lynch і Countrywide виручив мільярди доларів при реалізації облігацій, забезпечених житловою іпотекою (RMBS), в основі яких лежали неякісні іпотечні кредити.
Він свідомо спотворив їх якість і рівень ризику перед інвесторами та урядом», – заявив генеральний прокурор США Ерік Холдер.
Генеральний директор банку Брайан Мойніхен сказав, що домовленість з владою відображає «інтереси акціонерів і дозволяє нам зосередитися на майбутньому». Гігантські судові витрати протягом багатьох років істотно знижували прибуток банку, що викликало невдоволення інвесторів. Крім того, врегулювання «значною мірою вирішить проблеми, які залишилися і пов’язані з іпотечними угодами», та зніме претензії з боку Федеральної житлової адміністрації й компанії Ginnie Mae. Банк звільняється від платежів, пов’язаних з іпотечними цінними паперами, а також облігацій, забезпечених борговими зобов’язаннями та іпотечними кредитами.
За даними банку, в третьому кварталі через врегулювання його прибуток до оподаткування скоротиться до $ 5,3 млрд, або на 43 цента за акцію після оподаткування. На відкритті торгів в четвер вартість акцій Bank of America виросла на 1,1%, до $ 15,69.
Міністерство юстиції залишає за собою право висунути звинувачення проти окремих осіб.
Як відзначає USA Today, це найбільша в історії угода між федеральними властями США і окремо взятою компанією. Переговори юристів Bank of America з прокурорами міністерства юстиції і прямі консультації Брайана Мойніхен з Еріком Холдером тривали протягом місяців.
Раніше подібні, але менші за сумою угоди з властями уклали Citigroup – на $ 7 млрд – і JP Morgan Chase – на $ 13 млрд.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас