НБУ запроваджує додаткові адміністративні заходи - для стабілізації ситуації на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ запроваджує додаткові адміністративні заходи - для стабілізації ситуації на валютному ринку

Валюта
9406
Правління Національного банку України 20 серпня 2014 року прийняло постанову № 515 “Про врегулювання ситуації на валютному ринку України” (далі – Постанова № 515).
Постановою № 515 запроваджено обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті на міжбанківському валютному ринку України. Також установлено, що розрахунки за операціями з експорту та імпорту товарів здійснюються у строк, що не перевищує 90 календарних днів.
На думку Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої, застосування таких тимчасових заходів з боку регулятора сприятиме стабілізації ситуації на валютному ринку.
“Ми продовжили строк дії норми щодо обов’язкового продажу експортерами надходжень в іноземній валюті на три місяці, збільшивши обсяг її продажу до 100%. Це цілком логічний та очікуваний крок, враховуючи вкрай складну суспільно-політичну ситуацію в країні”, – відзначила Валерія Гонтарева.
Національний банк України запроваджує додаткові...   Національний банк України
Крім того, Постанова № 515 містить норму, згідно з якою Національний банк України здійснюватиме постійний щоденний моніторинг роботи уповноваженого банку з метою перевірки добросовісного характеру платежів за операціями клієнтів. З цією метою Національний банк України має право вимагати від банків призупинення проведення операцій, що мають підвищений ризик їх використання з протиправною метою, та отримувати документи, що підтверджують добросовісний характер здійснення таких операцій.
Коментуючи таке рішення, Голова Національного банку України зазначила: “Звертаю увагу всіх керівників банків на те, що купівля валюти під фіктивні експортно-імпортні контракти, “сміттєві” ЦП, а також удавані угоди, сенсом яких є спотворення реального змісту трансакцій, приховування 100% продажу валютної виручки та інші операції, які вигадуються в обхід уведених регулятором адміністративних обмежень, – це порушення валютного законодавства, що матиме наслідком штраф в розмірі угоди”.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас