Бензин в Україні може подорожчати до 17 гривень - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин в Україні може подорожчати до 17 гривень - експерти

Енергетика
1648
У разі, якщо курс долара на цьому тижні не впаде нижче 13 гривень, а ще на тиждень закріпиться на цій позначці, українські водії купуватимуть бензин по 17 гривень за літр, вважає директор ТОВ Консалтингова група А-95 Сергій Куюн.
Як повідомляється, українці і так стали менше їздити на автомобілях. Зокрема, за квітень-червень поточного року покупки палива населенням скоротилися відразу на 20% (до 1,07 млн. тонн) порівняно з аналогічним періодом минулого року. Найгірший результат був зафіксований в Донецькій і Луганській областях, де продажі просіли взагалі на 37% (до 93 тисяч тонн).
Експерти також повідомляють, що це тільки початок.
“За підсумками серпня продажі палива на заправках можуть скоротитися і зовсім на 30%”, – повідомив Куюн.
Головна причина спаду в продажах, за його словами, безупинне зростання цін на АЗС. І цей тиждень не стане винятком: згідно з підрахунками НТЦ Психея, бензин А-95-Євро повинен подорожчати на 20 копійок – до 16,40 грн/л, а дизель – на 7% (до 15,80 грн/л). Так паливний ринок відреагує на зростання курсу долара до 12,5 грн/$ – тобто першу хвилю серпневої девальвації гривні.
При цьому, експерти вважають, що нафтотрейдери потім знову підвищать цінники, щоб “відіграти” зростання курсу долара.
“Компаніям потрібно буде дедалі більше гривні, щоб робити закупівлі нових партій нафтопродуктів”, – повідомив директор енергетичних проектів НТЦ Психея Геннадій Рябцев.
Експерти впевнені, що після цього люди стануть ще активніше пересідати з особистого на громадський транспорт. Перехід водіїв на менш якісний бензин не прогнозують.
“Щоб ​​не мучити двигун і машину, ремонт якої в ряді випадків може обійтися в більшу суму, ніж економія на паливі, автолюбителі, швидше за все, стануть ще активніше ставити авто на паркування і їздити на метро або наземним транспортом”, – повідомив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас