Закон про люстрацію зібралися "серйозно доопрацьовувати" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про люстрацію зібралися "серйозно доопрацьовувати"

Казна та Політика
670
На засіданні міжфракційної робочої групи у вівторок представники парламентських фракцій озвучили свої пропозиції до законопроекту.
“Ми пропонуємо при доопрацюванні до другого читання в законопроекті врахувати те, що корупція у нас з’явилася не в 2010 році. І в ст. 4 (законопроекту про очищення влади – Ред.) передбачити, що очищення буде проводитися не тільки щодо тих чиновників, які працювали міністрами, заступниками, головами адміністрацій з 2010 року, але й говорити про тих, які працювали в незалежній Україні з 1991 року і хто привів країну до того стану, в якому вона знаходиться зараз”, – озвучила пропозицію фракції “УДАР” народний депутат Оксана Продан.
Крім того, вона зазначила, що в законопроекті необхідно прописати норми, які дозволять забезпечити “прозорість роботи комісії”, яка проводитиме перевірку чиновників, щоб орган, який займається люстрацією, не став корупційним.
В “УДАРі” також пропонують доопрацювати перелік суб’єктів люстрації з тим, щоб врахувати представників органів місцевого самоврядування, причетних до діяльності терористичних організацій в Донецьку і Луганську, а також до подій в Одесі 2 травня – “вони також всі повинні потрапити під люстрацію”.
У свою чергу народний депутат Леонід Ємець (фракція “Батьківщина”) зазначив, що текст законопроекту про очищення влади до другого читання має бути готовий до 2 вересня, коли відбудеться пленарне засідання Верховної Ради.
“Думаю, у нас є 2 тижні до можливого прийняття цього законопроекту в цілому. Наступне засідання (парламенту – ред.) у нас 2 вересня… Наше завдання (незалежно від того, коли законопроект поставлять до порядку денного), щоб на 2 вересня ми вже мали готовий для прийняття законопроект”, – сказав Ємець.
Разом з тим народний депутат фракції “Свобода” Олег Бондарчук підкреслив, що в законодавчій ініціативі необхідно прописати терміни етапів перевірки – люстрації.
На засіданні міжфракційної робочої групи ухвалили рішення, що наступне засідання група проведе 26 серпня за участю представників громадських організацій.
Нагадаємо, 14 серпня Верховна Рада прийняла за основу проект закону про очищення влади.
Законопроектом пропонується визначити правові та організаційні засади проведення процедури очищення влади від осіб, визначених цим законопроектом, з метою утвердження в суспільстві верховенства права, законності, підвищення ефективності боротьби з корупцією.
Метою законопроекту є відновлення довіри до влади і створення умов для побудови нової системи органів влади відповідно до європейських стандартів.
Законопроектом пропонується запровадити проведення процедури відповідної перевірки при вирішенні питання про можливість призначення особи, як суб’єкта перевірки, на посаду в органах влади, а також організацію процедури перевірки осіб, які є суб’єктами перевірки на відповідність певним критеріям законопроекту, з метою вирішення питання про можливість їх подальшого перебування на відповідній посаді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас